Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü'nün kütüphane ve arşivi yeni bağışlarla zenginleşiyor. Dünyanın sayılı arkeologlarından Prof. Dr. Reinhild Spiess’in vasiyeti üzerine Önasya ve Mezopotamya arkeolojisi yoğunluklu bin 847 kitap-dergi ve 41 CD'den oluşan koleksiyonu Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü’ne bağışlandı.
Türkiye’deki ilk milli arkeoloji enstitüsü olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ortaklığında kurulan ve faaliyetlerini 2019’da restore edilerek yeni bir işlev kazanan Kendirli Kilisesi ve Latin Okulu’nda sürdüren Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü, kısa sürede dünya arkeoloji literatüründe önemli bir konuma gelmeyi başardı.
Enstitü yönetiminin uzun diplomasi müzakereleri sonucunda dünyanın sayılı arkeologlarından Prof. Dr. Reinhild Spiess’in vasiyeti üzerine şahsına ait Önasya ve Mezopotamya arkeolojisi yoğunluklu bin 847 kitap-dergi ve 41 CD'den oluşan nadide koleksiyon Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü’ne kazandırılarak, Almanya'dan Türkiye'ye getirildi.


KÜLTÜREL DİPLOMASİNİN BAŞARILI SONUCU
Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü kurucularından Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Müşaviri Hakan Tanrıöver, "Kütüphane ve arşivimiz yeni bağışlarla zenginleşiyor. Uzun süren  diplomasi müzakereleri sonucunda ülkemize kazandırılan Alman Prof. Dr. Reinhild Spiess’in nadide koleksiyonu Gaziantep’te Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitü’nün Kütüphanesinde yerini aldı. Bu gelişme kültürel diplomasimiz açısından fevkalâde önemli bir durum. Emeği geçenlere müteşekkiriz. Türkiyemize hayırlı olsun. Bu vesileyle Prof. Spiess kütüphanemizin bir bölümünde adıyla yaşayacak" dedi.