Teknofest Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Teknofest’in bir yıl İstanbul’da bir yıl da Anadolu'da bir şehirde yapılacağını açıkladı. 2021'de 4. Teknofest’in yine İstanbul'da yapılacağını bildiren Bayraktar, 2020 Teknofest’te tüm sivil alanlarda yarışmaların yer alacağını söyledi.

Gaziantep'te düzenlenecek olan 3. Teknofest için Zeugma Mozaik Müzesi'nde tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya Gaziantep Valisi Davut Gül, Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, T3 Vakfı ve Teknofest Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ve eşi Sümeyye Bayraktar ile çok sayıda yetkili ve davetli katıldı.

Toplantının açılışında konuşan TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Teknofest’in bir yıl İstanbul’da bir yıl da Anadolu'da bir şehirde yapılacağını açıkladı. 2021'de 4. Teknofest’in yine İstanbul'da yapılacağını bildiren Bayraktar, 2020 Teknofest’te tüm sivil alanlarda yarışmaların yer alacağını söyledi.

Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı ve Teknofest Kurulu Başkanı Mehmet Fatih Kacır ise, Gaziantep'te ilk kez çok sayıda yeni yarışma düzenleneceğini açıkladı. Kacır, "Gaziantep'in sanayici kimliğine çok yakışacak yeni yarışmalar var. Bu yarışmalarla Türkiye'nin milli teknoloji hamlesine adım adım yaklaştığını görüyoruz" diye konuştu.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de kent olarak Teknofest nedeniyle büyük bir heyecan duyduklarını belirterek, “Zaman bilgi, teknoloji diyor. Maalesef sanayi devriminin ucundan geçtik ama önümüzde bilgi adına kocaman bir dönem var. Bu hamle bize yeni umutlar ve yeni bir gelecek vadediyor. Biz artık büyük ekosistemin pazarı olamayız. Tarih bize üretmenin farz olduğunu emrediyor. Daha önce tüm odalarımızla kentin gelişmesi için çalışmalar yapıp raporlaştırmıştık. İyi olacak hastanın ayağına doktor gelir. Bu festival bizim için büyük bir fırsat olacak” dedi.

Gaziantep'te düzenlenecek olan Teknofest 2020’de 21 farklı kategorideki Teknoloji Yarışmaları kapsamında geçtiğimiz yıldan farklı olarak; Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması, Tarım Teknolojileri Yarışması, Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarışması, Akıllı Ulaşım Yarışması, Eğitim Teknolojileri Yarışması, Helikopter Tasarım Yarışması, Jet Motor Tasarım Yarışması yer alacak.

Türkiye’de gençlerin millî teknoloji üretme ve geliştirme konusunda ilgilerinin arttırılmasını hedefleyen, bu alanda çalışan binlerce gencin projesine destek olmak için ön eleme aşamasını geçen takımlara toplamda 4 Milyon TL'nin üzerinde malzeme desteği sağlanacak. Teknofest 2020 Gaziantep'te yarışıp dereceye girmeye hak kazanan takımları ise 3 milyon TL'nin üzerinde ödül bekliyor olacak. TEKNOFEST 2020 Gaziantep'te yarışma hakkını elde etmek için adayların son başvuru tarihi 28 Şubat 2020.

Gaziantep Valisi Davut Gül, “Bizim kültürümüzde başarıdan öte nasip olduğunu söyleyerek, “Bu şehrin birlik beraberliği, bu şehrin mazlumlara kucak açması böyle bir festivale vesile olmuştur. TEKNOFEST Türkiye’nin en önemli organizasyonlarından biridir. TEKNOFEST, Türkiye Teknoloji Takımı’nın da ötesinde bütün bir milletimizin değeri haline gelmiştir. Üzerimizdeki sorumluluk çok büyük. Umarım, TEKNOFEST’ten sonra öğrencilerimizin özgüveni daha güçlü bir hal alır, yatırımcımızın ve sanayicimizin fikri anlamda bir adım daha ileri gittiği bir yapıyla karşılaşırız” ifadelerini kullandı.

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, Türkiye’nin milli teknolojisini üretmesi ve geliştirmesi yolunda böyle önemli bir etkinliğin paydaşı olmaktan gurur duyduklarını ileterek, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat desteği ve teşvikiyle 2 yıldır gerçekleştirilen TEKNOFEST, bu yıl ilk kez İstanbul dışında gerçekleşecek. Gazi şehrin İstiklal Harbi döneminde önemli bir yeri vardır. İstiklal Harbi mazlum milletlere bir ilham kaynağı olmuştur. İstiklal Harbi’mizin tamamlanacağı atılım TEKNOFEST olacaktır” şeklinde konuştu.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Heyecan verici bir şehirde siz değerli katılımcılarla birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu aktararak, “TEKNOFEST’in bu yılki adresi Gaziantep. Milli Teknoloji Hamlesi idealinin Türkiye’nin stratejik alanlarındaki yüksek teknoloji ürünlerinin yerli, milli ve özgür olarak geliştirilmesi açısından TEKNOFEST çok önemlidir. Hepimizin alın terini ve akıl terini hep birlikte döktüğü önemli bir etkinlik için burada bulunuyoruz” diye konuştu.

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar da rüyaları olan TEKNOFEST’i 2020’de Anadolu’ya taşıdıklarını dile getirerek şunları aktardı: “İcra Kurulumuzun kararıyla festivalimizi bu yıl kadim medeniyetimizin güzide şehirlerinden Gaziantep’te gerçekleştireceğiz. Bu süreçte aday olarak belirlediğimiz kentleri çeşitli kriterlerle değerlendirdik. Gaziantep hemen hemen tüm kriterlerde en üstte olduğu gibi hem sanayi hem de akademik yaşam anlamında Türkiye’nin en önemli kentlerinden biri. Teknoloji yarışmalarımızın duyurusunu da Gaziantep'in dünyaya açılan kapısı olan Zeugma Mozaik Müzesi'nde gerçekleştiriyor olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz.”

Konuşmaların ardından günün anısına Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, protokol ve çok sayıda davetli birlikte fotoğraf çektirdi.

Yapılan konuşmaların ardından Bayraktar ve festivalin paydaşları hep birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi. Fotoğraf çekiminde geçen yıl düzenlenen festivalde dereceye giren yarışmacı gençler de katıldı.

 

20.01.20220