Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) önceki Rektörü Profesör Doktor Ali Gür, mevcut rektör ve yönetimi ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Ali Gür, GAÜN Güneş Enerji Sistemleri (GES) ile ilgili "algılar ve gerçekler" başlığıyla yenilir yutulur olmayan cinsten iddialarda bulundu.
Daha önce defalarca yaptığı ithamlara karşı mevcut rektörün sessiz kaldığına atıfta bulunan Gür, "Yazdıklarımıza itirazı olan varsa rakamlarla verileri paylaşmalarını isteriz. Böylece kamuoyu da aydınlanmış olur. Unutulmasın ki sükut ikrardandır" dedi.
Prof. Dr. Ali Gür'ün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda bulunan ve mevcut yönetimin algılara dayanandığını iddia ettiği açıklamalar şöyle:
"Bütçeye yük getirmeden yaptık. 2020 Ekim ayında aylık 12 milyon TL elektrik harcaması vardı. Ucuza yaptık. 4 yılda amorti edecek. 6 ayda 80 milyon TL kazandırdı. Akademisyenlere proje destekleri sağlayacağız. Öğrencilere burs vereceğiz."
Prof. Dr. Ali Gür, beyanatların aksine "Gerçekler"in ise şöyle olduğunu anlattı:
"Üniversite üzerinden değil Teknoparkta kurulan bir özel firma üzerinden ihalesiz adrese teslim bir firmaya yaptırıldı. Teknoparktaki şirket adına yapılmasına rağmen Banka ödemelerini üniversite yapıyor. Yaklaşık maliyetin 2 katına ihale edilerek büyük bir kamu zararı oluşturuldu. Üniversitenin elektrik harcaması günümüzde aylık ortalama 7 milyon TL ise Ekim 2020’de nasıl 12 milyon TL oluyor? İhale bedeli, ödemeler ve üretilen elektrik analizleri yapıldığında 8-9 yılda ancak amorti edebilir. Bu sürede de sistemler verimliliğini kaybeder Banka taksitlerinde ödeme sorunu var. Bu yüzden usulsüz ve yönetmeliklere aykırı bir şekilde hastane döner sermayesinden aylık 30 milyon TL GES ödemesi için para aktarılıyor. Akademisyenlere proje desteği yok. Öğrencilere burs desteği yok. Hastane döner sermayesinden para aktarılması için üniversite yönetim kurulu usulsüzlüğe alet edilmiş ve sorumluluk altına sokulmuştur. Hastane döner sermayesi batık durumda olduğu ve bazı firmalar 18-24 ay geçmesine rağmen paralarını alamadıkları için ya mal ve hizmet vermemekte veya çok yüksek maliyetler teklif etmektedirler. Döner sermayeden aylık 30 milyon TL GES’e aktarılması hastanenin daha büyük bir batağa sürüklenmesine yol açmaktadır. Çalışanların döner sermaye hakedişleri düşürülürken daha önce defalarca olduğu üzere para usulsüz yollarla başka yerlere aktarılmaktadır .."