DEVA Partisi Genel Genel Başkanı Ali Babacan Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği illerdeki duruma bakış açısını Gaziantep’te basın mensupları ile buluşmasında açıklafı.
Depremin olduğu ilk günden itibaren deprem bölgesinde il il ilçe ilçe dolaştıklarını belirten Babacan, depremin geride büyük bir yıkım bıraktığını belirterek “ Çok acılıyız. İçimiz yanıyor. Kahroluyoruz. Bir baba olarak, bir evlat olarak, bir eş olarak; tek tek dinlediğim hikayelerle, tanık olduğum acılarla kahroluyorum” dedi.
Basın mensuplarına “Arkadaşlar devlet niye var? Soruyorum size devlet niye var?” diye seslenen Babacan, hükümetin afet yönetimi ve organizasyonunda  yetersiz kaldığını söyledi.
2019’da bu ülkenin İçişleri Bakanlığının tüm mülki yönetimle beraber, merkez üssü Pazarcık olan 7,5 şiddetinde bir depremin senaryosunun tatbikatını 3 gün boyunca yaptığını vurgulayan Babacan, “Peki…Yaptı da ne oldu? Tüm bu bilgiler ışığında gereken yapıldı mı? Önlemler alındı mı?” diye sordu.
Yaşanan depremlere asrın felaketi denilerek hükümetin rolünün sorgulanamaz hale getirilmeye çalışıldığını belirten Babacan, “Asrın ihmali oldu. Asrın kayıtsızlığı oldu. Asrın işbilmezliği oldu. Evet, deprem önlenemez. Ama ölümcül yıkımlar önlenebilir” dedi.
Babacan sözlerine şöyle devam etti:
Ben bugün itibariyle depremden etkilenen 10 şehrimize gittim. Çünkü ben bu 10 şehirde, yüzlerce vatandaşımızın feryadını tam yüreğimde hissettim.Afet bölgesindeki vatandaşlarımız bana sorular sordu. Vatandaşlarımız benden bu soruları, ülkeyi yönetenlere sormamı istedi. Ben de vatandaşlarımıza söz verdim Sizin adınıza bu soruları soracağım dedim. Üzerime aldığım emanetin gereğini yerine getireceğim dedim. Gün, bu soruları sorma zamanıdır. Gün, şeffaf şekilde sorularla yüzleşme zamanıdır. Gün, vatandaşımıza gerçekte ne olduğunu anlatma zamanıdır. Sorumluluk sahibi bir iktidar tüm bu soruların cevabını vermelidir. Vermelidir ki bir daha bu acılar yaşanmasın.