Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Gaziray’ın test sürüşü ve Gaziantep-Nurdağı karayolunun temel atma töreni için Gaziantep’e geldi.

Başpınar’da Gaziray ile test sürüşü yapan Karaismailoğlu, Gaziantep Garı’nda yaptığı basın açıklamasından bakanlığının Gaziantep’e yaptığı yatırımları anlattı.

20 yıldır süregelen ulaştırma ve altyapı hamlesini güçlendirerek, yarınlara taşımak üzere gece gündüz çalıştıklarını söyleyen Bakan Karaismailoğlu, “Tüm sektörlerle birlikte, 2002 yılından itibaren ulaşım ve altyapı alanında tamamladığımız projelerimizle, ülkemizi kara, hava, demir ve denizyollarında kat be kat ileriye taşıdık. Bu projeleri gerçekleştirirken yüce Allah’tan ve milletimizden başka kimseden güç almadık!  Pekin’den Londra’ya kadar uzanan ‘Demir İpek Yolu’nu tamamladık. Dünyayı Türkiye’ye bağlarken yerine getirdiğimiz uluslar ve şehirler arası projelerimizin yanı sıra

kent içi raylı sistemlerinin geliştirilmesi adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İstanbul’da Marmaray, Ankara’da Başkentray ve İzmir’de İzban AK Parti’nin eseridir” dedi.

Gaziantep’te en önemli ulaşım projelerinden biri olan Gaziray’da çok başarılı bir test sürüşü gerçekleştirdiklerini anlatan Bakan Karaismailoğlu, “Güzergâh üzerinde, duraklarda ve şu anda sizlerle birlikte olduğumuz Gaziantep Garı’ndaki çalışmaları da yerinde inceledik. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile bakanlığımız tarafından yapımına başlanan Gaziray Projesi önemli kentiçi raylı sistem projelerimizden biri olacak. Gaziray projesi, kent içi raylı sistem ağının geliştirilmesi kapsamında TCDD Genel Müdürlüğümüz ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile geliştirildi.  Yaklaşık 4 milyar lira gibi dev bir yatırım ile Gaziantep kent merkezi ile iki sanayi bölgesini birbirine bağlayarak şehir içi trafiğine nefes aldıracağız. Proje kapsamında 25,5 kilometre güzergahta 2 adet hızlı tren hattı ve 2 adet banliyö hattı olmak üzere 4 hatlı elektrikli ve sinyalli demiryolu hattı yaptık. 16 adet istasyon, toplam uzunluğu 5,5 km olan 2 adet aç-kapa tünel,  1 adet köprü, 12 adet alt / üst geçit ve 26 adet menfez inşa ettik. Ayrıca, Gaziray’da kullanılacak Elektrikli Tren Setleri de ülkemiz raylı sistemler sektörünün en büyük temsilcisi TÜRASAŞ tarafından üretiliyor. Gaziray’da kullanılacak araçlarımızın yerli ve millî olması da ayrı bir sevinç ve gurur vesiledir” diye konuştu.

Kısa süre sonra Gaziray’ı hizmete vermeye geleceklerini söyleyen Karaismailoğlu, “Şimdiden hayırlı uğurlu olsun. Elbette Gaziantep’teki çalışmalarımız sadece Gaziray projesiyle sınırlı değil. Son 20 yılda Bakanlık olarak Gaziantep’in ulaşım ve iletişim altyapısına yaklaşık 20 milyar liranın üstünde yatırım yaptık.  Planlı yatırımlarımıza devam ediyoruz. İstanbul, Ankara ve Konya’dan; Karaman-Mersin-Adana-Osmaniye ve Gaziantep illerine hızlı trenle ulaşım sağlamak için; Konya-Karaman-Niğde (Ulukışla)-Mersin (Yenice)-Adana hızlı demiryolu ve Mersin- Adana-Osmaniye-Gaziantep hızlı demiryolu projelerini planladık. Adana-Osmaniye-Gaziantep hızlı demiryolu projesi ile Mevcutta 361 kilometre olan Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep arasındaki mesafe projenin tamamlanması ile 312,5 kilometreye düşecek ve seyahat süresi ise 2 saat 15 dakikaya inecek” dedi.

Gaziantep’e yakışacak, çağın ve şehrin ihtiyaçlarını karşılayacak yeni havalimanı terminal binasını da inşa ettiklerini vurgulayan Karaismailoğlu,  konuşmasını şöyle tamamladı:

“Malum, Gaziantep’in ticaret hacmi ve ihracatı gibi havayolunu kullanan yolcu sayıda kat be kat arttı. Yeni terminal binası ile Yıllık yolcu kapasitesi 2,5 milyondan 6 milyona, uçak kapasitesi de 18'e, otopark araç kapasitesi ise 585'ten 2 bin 49'a yükseldi.”

Nurdağı-Gaziantep Devlet Yolu’nun temel atma törenine de katılan Bakan Karaismailoğlu burada yaptığı konuşmada, “Mevcut Nurdağı-Gaziantep Yolu, ağır taşıt trafiğinin Mersin ve İskenderun Limanlarına ulaşımındaki ana arterlerden biri. Bu nedenle yolumuzu 54 km uzunluğunda, 2x2 şeritli, bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında projelendirilerek yapım çalışmalarına başlıyoruz. Nurdağı-Gaziantep Devlet Yolu’nun tamamlanıp hizmete sunulmasıyla; çok daha güvenli, konforlu ve hızlı erişim imkânı tesis edeceğiz. Trafik güvenliğini en üst seviyeye çıkaracağız. Bölgede ulaşım hizmeti sağlayan otoyol ve devlet yolu arasında ulaşımın daha dengeli dağılmasını sağlayarak, trafik yoğunluğu rahatlatacağız. Mevcut durumda 60 dakikaya kadar çıkan güzergâhı 30 dakikaya düşüreceğiz. Zamandan 68 milyon TL, akaryakıttan 47 milyon TL olmak üzere yıllık toplam 115 milyon TL tasarruf edeceğiz. Karbon salınımı da 9 bin 586 ton azaltacağız. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun” dedi.