Rumkale’den kaçırılan tarihi eserlerin bazıları, Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan Louvre Müzesi’nde sergileniyor. Araştırmacı –Yazar Hasan Yelken, 18. Yüzyıla ait Rumkale’den götürülen bu eserlerin, doğdukları topraklara geri getirilmesi için girişimlerde bulunulması gerektiğini söyledi

Dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden bir olan Gaziantep’ten götürülen bazalt kabartma iki eser Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan Louvre Müzesi’nde sergileniyor. Hasan Yelken, 18. Yüzyılda Rumkale’den götürülen bu eserlerin 1886 yılından koleksiyonerlerden satın alındığını ve Louvre Müzesi’nde sergilendiğini söyledi. Bu iki bazalt kabartma eserin yuvaya dönmesi için girişimlerde bulunulması gerektiğini belirten Yelken “Daha önce Gaziantep’ten kaçırılan bir çok tarihi eser, yapılan üst düzey girişimler sonucu yuvaları olan Gaziantep’e geri getirildi. Gaziantep Rumkale’den götürülen ve Louvre Müzesinde sergilenen bu iki önemli eserin doğdukları topraklara getirilmesi için üst düzey girişimlerde bulunulması,  tarihimiz kent turizmi açısından büyük önem arz ediyor. 5 bin ve 4 bin yıl öncesine dayanan kabartmalar Rumkale’nin tarihsel önemini göstermektedir” diye konuştu.

Yelken, Louvre Müzesi’nde sergilenen iki tarihi eserin özelliklerinin şöyle olduğunu açıkladı: 

 Paris Louvre Müzesinde bulunan Doğu eserleri bölümünde AO 1531 numarası ile sergilenen bazalt kabartmadaki erkek figürü sakalı, cübbeli, kemerinde silahı bulunuyor.  Bol elbisenin önü açık, sağ elinde bir dal ve sol elinde sineklik olabilecek bir nesne taşımaktadır. Detaylarının tam işlenmediği görülmektedir. Yaklaşık 4000-5000 yıllık olduğu düşünülmektedir.  Yükseklik 62 cm, genişlik 29.5 cm, kalınlığı 18.5 cm, ağırlığı 52.5 kilogram.

Rumkale’de bulunan ve Paris Louvre Müzesinde Doğu eserleri bölümünde AO 1189 numara ile sergilenen bazalt kabartma ise yaklaşık 4000- 4500 yıllık bir tarihe sahip. Bir koleksiyonerden alınıp, 1886 yılında müzeye kazandırılmış. Tanıtım yazısında “Anadolu Fırat Rumkale yükseklerinde bulunmuştur” yazmaktadır. Önde bir kişinin kabartması yan yüzeyde ise bir yılan kabartması bulunmaktadır. Kabartma 70 cm uzunluk, 36 cm. genişlik, 25 cm kalınlığında, 87 kg ağırlığında.

24.08 2023