25. Ulusal Çocuk Forumu Güneydoğu Anadolu Bölgesi Buluşması Gaziantep’te gerçekleşti. 18-19 Kasım 2024 tarihlerinde, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinasyonunda ve Gaziantep Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ev sahipliğinde düzenlenen 25. Ulusal Çocuk Forumu Güneydoğu Anadolu Bölgesi Buluşmasının açılışı büyük bir katılımla gerçekleştirildi. Etkinlik, çocuk hakları ve katılım gibi önemli konulara dikkat çekmeyi amaçlarken, bölgedeki çocukların sesini duyurabileceği önemli bir platform oluşturdu.
25. Ulusal Çocuk Forumu Güneydoğu Anadolu Bölgesi Buluşmasına Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Pınar Yavuzkanat, Vali Yardımcısı Bülent Uygur, Vali Kemal Çeber'in eşi Neslihan Çeber, Gaziantep Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Umut Zeybek, Gaziantep Cumhuriyet Başsavcı Vekili Yunus Alkan, Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Erdal Kılınç ve Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Beytullah Şahin de katıldı.
Bu yılki teması “Çocuk için Katılım ve Savunuculuk” olarak belirlenen forumun ana amacı, çocukların haklarına ilişkin farkındalık yaratmak, onların görüşlerini almak ve bu görüşleri, çocuk hakları açısından daha kapsayıcı bir bakış açısıyla değerlendirmek. Çocukların toplumsal hayata daha etkin katılımını sağlamak, onların hakları konusunda savunuculuk yapmak ve çözüm önerileri geliştirmek, forumun ilk günü çalışmaları kapsamında ön plana çıktı. Etkinlikte, katılımcı çocuklar, çocuk hakları bakış açısıyla deneyimlerini paylaştılar.
Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Şırnak, Siirt, Batman, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin illerinden İl Çocuk Hakları Yetişkin Koordinatörleri ile İl Çocuk Hakları Kız ve Erkek Temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen forumda her ilden gelen çocuk temsilcileri, çocuk haklarına dair önemli değerlendirmelerde bulundular. Çocukların hakları, korunması gereken değerler, eğitimde eşitlik ve sağlık gibi konularda derinlemesine tartışmalar yapıldı.
Forumun sonunda, 7 bölgeden çocukların katılımıyla hazırlanacak sonuç bildirgesi kamuoyuna açıklanacak. Bu bildirge, çocukların kendi haklarıyla ilgili talep ve önerilerini içerirken, aynı zamanda çocuk hakları alanında toplumsal farkındalık yaratılması adına önemli bir adım olacak. Çocukların sesini duyurabildikleri bu tür platformlar hem yerel hem de ulusal düzeyde değişim yaratma potansiyeline sahip. Forumun sonuçları, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, UNICEF ve ilgili sivil toplum kuruluşları tarafından dikkate alınarak, çocuk hakları alanında bir yol haritası oluşturulacak.