Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerde hasar gördükleri gerekçesiyle ibadete kapatılan camiler ile ziyarete kapatılan bedesten ve han gibi tarihi yapılar aylardır restore edilmeyi beklerken, hırsızların ve madde bağımlılarının tarihi mekanlara zarar vermesi tepkilere neden oluyor.

Camilerin ve tarihi mekanların kapalı olmasını fırsat bilen hırsızlar ve madde bağımlıları, camilerden ve tarihi mekanlardan hırsızlık yapmanın yanı sıra kutsi yapılara ve tarihi mekanlara ciddi manada zarar vermesi üzüntüye yol açıyor.

Hırsızların ve madde bağımlılarının başta tarihi kale etrafında bulunan Handanbey Camii olmak üzere birçok tarihi cami ile kapalı olan bedesten ve hanları adeta mekan edinmesine tepki gösteren HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Faruk Göçer, depremlerde hasar gördükleri gerekçesiyle ibadete ve ziyarete kapatılan ancak restorasyonuna bir türlü başlanılmayan camilerin ve tarihi mekanların hırsızların ve madde bağımlıların mekanı haline gelmesinin kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Daha önce de camilerin önünde açıklama yaparak söz konusu duruma dikkat çeken Göçer, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğünün yanı sıra kentteki tüm yetkililere çağrıda bulunarak hırsızların ve madde bağımlılarının camilere ve tarihi mekanlara zarar vermesinin önlenmesini istedi.

Depremlerin üzerinden aylar geçmesine rağmen başta tarihi camiler olmak üzere kent genelindeki tarihi mekanların restorasyon çalışmalarının başlanılmamasını eleştiren Göçer, hırsızların ve madde bağımlılarının depremlerde hasar gördükleri için kapalı olan camilere ve tarihi mekanlara verdikleri zararlara karşı güvenlik önlemlerinin artırılması çağrısında bulundu.

Hırsızların ve madde bağımlılarının camilere ve tarihi mekanlara on binlerce lira zarar verdiğine dikkat çeken Göçer, “Depremde ağır hasar alan camilerimiz başta olmak üzere diğer tarihi yapılarımızın uzun bir süredir kendi haline terk edilmesi, madde bağımlılarının ve hırsızların hedefi haline gelmesi çok üzücü bir durum. Camilerimiz ve tarihi yapılarımız bir an önce restore edilmelidir, tekrar eski hallerine çevrilmelidir. Restore çalışmaları bitinceye kadar camilerimiz ve tarihi yapılarımızın zarar görmemesi için tedbir alınmalıdır, camilerimiz ve tarihi yapılarımızın girişlerine ve çevresine güvenlik görevlileri konulmalıdır” dedi.

Gaziantep’in inanç, tarihi zenginlikleri ve kültürel değerlerinin korunması için daha duyarlı olunması gerekliliğini vurgulayan Göçer, yetkililerden çözüm bulunmasını istedi.