CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya, bankacılık ve mali sistem üzerinde iz bırakmayan kripto para ile rüşvet ve yolsuzluk yapıldığı yönündeki iddiaları Hazine ve Maliye Bakanlığı üzerinden (MASAK) Mali Suçları Araştırma Kurulu’na sordu.

Yılmazkaya, özellikle gümrük işlemlerinde ve FETO Borsasında rüşvet olarak, TL ve doların kullanılmadığını, bunun yerine finansal takip sisteminin dışında olan kripto paraların kullanıldığı yönündeki iddiaları Meclise taşıdı.

Blockchain sisteminin, dijital (kripto) paralarla yasadışı para transferleri ve rüşvet aracı olarak da kullanıldığı söyleyen Yılmazkaya, “Bir merkeze bağlı olmaması, özel borsalar üzerinden yapılan bu işlemler ve transferlerin bir otoritenin kontrolünde bulunmaması nedeniyle, kimden-kime gittiği bilinmemektedir. Bu nedenledir ki maliye sisteminin dışında olan kripto para işlemleri üzerinden rüşvet ve yolsuzluk yapıldığı iddiaları kamuoyunda da sıklıkla dillendirilmektedir” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığına, “MASAK’ın, kripto para üzerinde yapılan rüşvet transferleri ile ilgili bugüne kadar ortaya çıkardığı dosya var mı?” diye soran Yılmazkaya, “Sıkı ekonomik yaptırımlara rağmen Rusya ve İran’ın ekonomik ambargoları kripto para sistemiyle deldiği gerçeği göz önünde bulundurulursa, Türkiye’de ülke içindeki sermayenin yurtdışına çıkarılmasında bu sistemin kullanıldığı iddiaları doğru mu?” diye de sordu.

Yılmazkaya, Bankacılık sisteminin dışında olan ve devletler tarafından mali kontrolü bulunmayan kripto paralarla yapılan yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı ile MASAK’ın yanıtlaması istemiyle Meclis'e verdiği önergede şu soruların cevabını istedi:

1. Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı, finansal istihbarat birimi olan (MASAK) Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun kripto paralarla yapılan yolsuzluk ve rüşvet konularına yönelik hazırladığı bir çalışma veya rapor var mı? 

2. Son dönemlerde rüşvet ve para transferlerinde kullanıldığı iddia edilen ve yargılama süreçlerine de konu olan kripto paralarla ilgili MASAK’ın bir takip sistemi var mı?

3. Gümrük işlemlerinde ve FETO Borsasında rüşvet işlemlerinde kripto paraların kullanıldığı yönündeki iddialar doğru mu? Bu konuda yapılan çalışmalar var mı? MASAK’ın kripto para üzerinde yapılan rüşvet transferleri ile ilgili bugüne kadar ortaya çıkardığı dosya var mı?

4. Kripto para birimi üzerinden rüşvet aldığı tespit edilen memur, bürokrat veya devlet görevlisi var mı? Varsa bunlar hakkında ne gibi işlemler yapılmıştır?

5. Sıkı ekonomik yaptırımlara rağmen Rusya ve İran’ın ekonomik ambargoları kripto para sistemiyle deldiği gerçeği göz önünde bulundurulursa, Türkiye’de ülke içindeki sermayenin yurtdışına çıkarılmasında bu sistemin kullanıldığı iddiaları doğru mu? Türkiye’den yurtdışına bu sistem üzerinden ne kadar sermaye transferi yapılmıştır?