Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Yönetim Kurulu Başkanı İslim Arıkan, sanayi işletmelerinde kullanılan elektrik ve doğalgaz zamlarının hayatı daha da zorlaştıracağını söyledi.

Küresel enerji krizlerinin tüm dünyada etkisini gösterdiğini belirten Arıkan, “Yaşanan bu enerji krizlerinin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de olumsuz etkileri hem sanayici, hem vatandaşlar tarafından ciddi şekilde görülmektedir. Sanayiye yapılan yüksek orandaki elektrik ve doğalgaz zamlarının piyasaya yansımaları, hayatı daha da zorlaştıracaktır” dedi.

Ticarethane Grubu olarak adlandırılan ve son EPDK Kurul Kararı ile “Kamu ve Özel Hizmetler ile Diğer Abone Grubu” adı altında tanımlanan abone tarifelerinin yakın zamana kadar en pahalı tarife grubu olduğuna dikkat çeken Arıkan, “1 Eylül 2022 tarihinden itibaren yürürlüğe giren elektrik tarifeleri ile yüzde 50 oranında zamlanan Sanayi Abone Grubu tarifeleri,  Kamu ve Özel Hizmetler Sektörü ile Diğer Abone Grubu  tarife fiyatlarının üzerine çıkmıştır. Son Kaynak Tedarik Tarifesi’ne tabi olmayan, yıllık elektrik tüketimi 1 milyon kWh  altında olan sanayicilerimiz, sanayi abone grubu tarifesinden yararlanabilmek için, sanayi sicil belgelerini ilgili dağıtım şirketlerine ibraz etmektedirler.  Geçerlilik süresi dolan bu abone grupları,  sicil belgelerini ibraz etmemeleri durumunda yönetmelik gereği Kamu ve Özel Hizmetler Sektörü ile Diğer abone grubuna dahil edilmektedirler. Durum böyle iken, daha önceden sanayi abone grubuna dahil olan bir abonenin,  geçerlilik süresi dolan sanayi sicil belgelerini ibraz etmemeleri durumu söz konusu olabilecektir.   Çünkü güncel birim fiyatlar ile,  tarife değişikliği durumunda, yaklaşık yüzde 10 – yüzde 15 civarında daha düşük tutarda fatura gelmesi öngörülmektedir” görüşünü dile getirdi.

Arıkan, “Bu konuda bir karmaşa oluşmaması için,  1 milyon kWh altında tüketimi olan sanayi abone gruplarının bir hak kaybına uğramaması için, ilgili kuruluşların gerekli bilgilendirilmeleri yapmaları aboneler açısından yararlı olacaktır. Bununla birlikte OSB dışında bulunan, 1 milyon kWh altındaki  Sanayi Abone Grubu  ile Kamu ve Özel Hizmetler ile Diğer Abone Grubu’nun tek grup olarak tanımlanmasını  ve fiyatların makul bir seviyede tutulmasını önermekteyiz” dedi.