Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye Kültür Yolu festivalleriyle hem kültür-sanat etkinlikleri noktasında Cumhuriyetiin 100'üncü yılına yakışan yeni bir katılımcı rekoru kıracaklarını hem de turizme ciddi bir katkı sağlayacaklarını söyledi.

Bakan Ersoy, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle düzenlediği GastroAntep Kültür Yolu Festivali'nin açılış programına katıldı. Zeugma Mozaik Müzesi'nde yapılan festivalin açılış programına Bakan Ersoy'un yan sıra Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, milletvekilleri ile yerel yöneticiler katıldı.

Bakan Ersoy, açılış töreninde yaptığı konuşmada Türkiye’ye uluslararası bir kültür-sanat markası kazandırmak için başlattıkları Kültür Yolu Festivalleri projesinin 3’üncü yılına girdiğini belirterek, “2021 yılında İstanbul Beyoğlu’nda başladık. Bir yıl sonra İstanbul, Ankara, Çanakkale, Konya ve Diyarbakır olmak üzere 5 şehrimizde 7 festival düzenledik. 2021 yılında yaklaşık 7 milyon 900 bin ziyaretçi ağırlandı. Geçen yıl da 4 binden fazla etkinliğe 33 milyon kişi katıldı. Bugün açılışını yaptığımız GastroAntep ve Başkent Kültür Yolu Festivalleri ile bu rakamları çok daha yukarıya çekeceğiz. Ve inanıyorum ki 11 festivalimiz tamamlandığında, kültür-sanat etkinlikleri noktasında Cumhuriyetimizin 100. yılına yakışan yeni bir katılımcı rekorunu inşallah tarihe not düşeceğiz” dedi.

Gaziantep’in sahip olduğu kültür ve medeniyet mirasıyla gerçekten ayrıcalıklı bir şehir olduğunu anlatan Ersoy, “40’a yakın noktada düzenleyeceğimiz 400’den fazla etkinlikle hem bu mirası ortaya koyacak hem de farklı kültür-sanat unsurlarını vatandaşlarımızla buluşturacağız. Festival kapsamında açılışını gerçekleştireceğimiz Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü ile de bu coğrafyanın zenginliğine yakışan istisnai bir kurumu Gaziantep’e kazandırmış olacağız.  Ancak bütün bunların yanında Gaziantep’in bizim için çok özel bir farkı daha var. Şehrimiz, Hatay ve Afyonkarahisar ile birlikte UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na gastronomi alanında dâhil olma ayrıcalığını taşıyor. Biz bu ayrıcalığın bilinciyle Gaziantep’i festival şehirlerimizin arasına eklerken, Büyükşehir Belediyemizin düzenlediği Gastronomi Festivali’ni merkeze aldık ve Kültür Yolu Festivali konseptine uygun şekilde kapsamını genişlettik” diye konuştu.