Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin, Gaziantep Valiliği  ve Gaziantep’i Geliştirme Vakfı (GAGEV) iş birliğinde bu yıl 4’üncüsünü düzenlediği Uluslararası Gastronomi Festivali (GastroAntep)  başladı.

 

Batalhöyük’teki fıstık hasadı ve şire yapımıyla başlayan festivalin açılışında yöresel kıyafetleriyle fıstık bahçesine giden Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve protokol üyeleri ağaçlardan fıstık topladı. Bakan Ersoy, daha şire havuzunda üzüm ezerek, protokol mensuplarıyla birlikte sucuk hazırladı. 

 

 

Açılışta konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "GastroAntep festivali her yıl gelişerek devam ediyor. Bizim amacımız ülke içindeki hareketlilikleri hızlandırmak. Yaygın hale getirmek. Dünyanın her noktasından Türkiye’ye turist getirmeyi amaçlıyoruz. Bu bağlamda merkezden bizlerin tek başına yaptığı çalışmalar çok çok önemli olsa da yerel yönetimlerin kendi içlerinde yaptıkları çalışmalar çok daha önemli. Burada yapılan bu işi çok önemsiyorum ve çok başarılı buluyorum. Tabi bunun yanında Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin kentte yeni bir trend de başlattı. Coğrafi işaret konusunda çok sayıda ürünü tescil etti. Cumhuriyetin yüzüncü yılında yüz ürün tescillendi. Bununla beraber gastoronomi reçetesi de oluşuyor. Gaziantep, kültürü, gastoronomisi, tarihi ile bir cazibe noktası. Ülkemizde en çok gastronomi ürünü ihraç eden şehirlerin başında Gaziantep geliyor. Baklava ve fıstık gibi ürünler bunların en güzel örnekleri. Bu ürünlerin dünyada çok alıcısı var" dedi. 

 

 

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise, "Festivale yaklaşık 70 ülkeden katılımcı var. 300 ünlü ve Michelin yıldızlı şef burada. Bugün bir gastronomi şehrinde ne konuşuluyorsa, festivallerinde ne çalışıyorsa bunların hepsi Gaziantep’te konuşuluyor. Festivalimizin açılışına bakanımız teşrif etti. Kendisine hoşgeldiniz diyorum. Bu yılki GastroAntep başlığımız, ‘Sürüdürülebilir Gastronomi’. Festivalimizi bu temada yürütme sebebimiz, pandemiyle birlikte sürdürülebilir kalkınma dünyanın en büyük gündemi. Bu kalkınma türünde insani ve çevresel kalkınma çok önemli. Çevremizi koruyup öze dönmemiz lazım. Öze dönmek için de yerel mutfağımıza bakmalıyız. Bugün fıstığımızı topladık. Üzüm suyumuzu ve şiremizi yaptık. Şire deyip geçilmemeli, içerisinde üzüm suyu ile birlikte ceviz ve fındık var. Büyük bir emek var. Şire aynı zamanda büyük de bir şifa. Bu ürünün alzaymır hastalığına iyi geldiğini biliyoruz. Bunun yanı sıra kurutmalıklarımız bulunuyor. Bunların hepsi bir ekonomi, bir ihracat, bir kültür, bir döngüsel sistem. Bu döngüsel sistemde sulanabilir arazimizi vekillerimiz ve valimizle birlikte çoğaltıyoruz. Yenilenebilir enerjimizi çalışıyoruz. Sürdürülebilir kalkınma temasından hareket ederek çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.

 

Açılışa Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep milletvekilleri Ali Şahin, Mehmet Erdoğan, Mehmet Sait Kirazoğlu, Derya Bakbak, Müslüm Yüksel, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç, Nizip Belediye Başkanı Mehmet Sarı, Gaziantep Ticaret Odası Meclis Başkanı Mehmet Hilmi Teymur ve vatandaşlar yer aldı.