Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde Gaziantep Valiliği koordinasyonunda SANKO Holding Kurucusu merhum Sani Konukoğlu anısına düzenlenen 2’nci Gazi Oyunları katılımcı rekoru kırdı. İlk olarak geçen yıl 5 bin 59 sporcunun katılımıyla düzenlenen oyunlara bu yıl 10 bin 589 sporcu başvurdu.

Geçen yıl 15 branş, 55 kategoride 5 bin 59 sporcunun yarıştığı ve Galatasaray Spor Kulübü’nün 2 yıl önce yaşamını yitiren Gaziantepli başkanı Mustafa Cengiz anısına yapılan Gazi Oyunları’nın ikincisi 20 branş, 118 kategoride ve bir milyon lira ödülle başladı.  Gaziantep’teki 26 spor tesisinde basketbol, futbol, voleybol, kort tenisi, futsal, karate, floor curling, taekwondo, hentbol, ayak tenisi, dart, bocce, hokey, atletizm, masa tenisi, oryantiring, güreş, okçuluk, badminton ve yüzme branşlarında yarışacak.

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın yaktığı meşaleyle başlayan Gazi Oyunları bu yıl Gaziantep sanayicisinin öncü isimlerinden merhum işadamı Sani Konukoğlu anısına düzenleniyor. Sanayiciliğin yanı sıra kent sporuna yaptığı katkılarla da bilinen Sani Konukoğlu tarafından kurulan futbol kulübü uzun süre Sankospor adıyla farklı liglerde mücadele ettikten sonra 1. Ligde mücadele ederken Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmişti, daha sonra Gazişehir Futbol Kulübü adını alan kırmızı-siyahlı kulüp, Sani Konukoğlu’nun oğlu Adil Sani Konukoğlu başkanlığında Süper Lig’e çıkmıştı.

Oyunların babasının anısına düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, “Babam bizlere spora destek vermemiz konusunda her zaman öğüt verirdi. ‘Babam spor, gençlerimizi her türlü kötülükten uzak tutar. Onun için elinizden geldiği kadar, imkanlarınız çerçevesinde spora destek olun’ derdi” diye konuştu.

Sani Konukoğlu’nun sanayi ve sosyal sorumluluk alanında olduğu gibi Gaziantep’te sporun gelişimine de öncülük ederek önemli katkılar sunduğunu dile getiren Konukoğlu, duygularını şöyle dile getirdi:

“Bu organizasyondan dolayı çok heyecanlıyım. Babam Gaziantep’i çok severdi. Her alanda olduğu sporda da kentimizin başarılı olmasını isterdi. Babam Sani Bey, önce rahmetli amcam Saip Konukoğlu’nu Gaziantepspor başkanlığına ikna etmiş ve böylece ailemiz spora girmiştir.  Gaziantepspor, 1979 yılında bugünkü adıyla Süper Lige rahmetli amcamın başkanlığı döneminde çıkmıştır. Aradan 10 yıl geçtikten sonra Gaziantepspor tekrar ikinci lige düştü ve 1989 yılında tekrar Gaziantepspor’u Süper Lige Abdulkadir abim çıkarttı. 2019 yılında Gaziantep Futbol Kulübü’nü Süper Lig’e çıkartmak bana nasip oldu. Gaziantep’te bütün belediyelerin spora ve sporcuya destek verdiklerini biliyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Türkiye’de sporun önünün tekrar açılmasının en büyük etkenidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın açtığı bu yolda bizler ilerlemeye devam edeceğiz. Bundan sonra da spora desteklerimizi sürdüreceğiz” dedi.

SANİ KONUKOĞLU

Gaziantep'te 1929 yılında doğdu. İlkokulu bitirdikten sonra 1943 yılında dokumacılığa başlayarak iş hayatına atıldı. İlk işe başlayışı kendisinin kullandığı tek tezgahla oldu. İstanbul'da 1947 yılında 24 gözlü yerli bobin makinesi yaptırarak Gaziantep'e bu kapasitede ilk bobin makinesi getirdi. Sani Konukoğlu, 1951 yılında Halep'ten aldığı apre makinesini bir mağaraya kurarak çalışmaya başladı. İki yıl sonra ise Bursa'daki tornacılara 4 mekikli ekose gömleklik dokuyan Avrupa dokuma tezgahlarının benzer modelini yaptırıp Gaziantep'e getirdi. Böylece Gaziantep'te el tezgahlarını motorlu tezgaha dönüştürmede öncülük yaptı. Konukoğlu, 1962’de hidrofil pamuk tesisi, 1963 yılında 1500 iğ kapasiteli pamuk ipliği tesisi kurdu.

Konukoğlu, 1966 yılında "Hilal Kollektif Şirketi’’ni kurdu. Firmanın unvanı 1977 yılında Sani Konukoğlu’nun isminden esinlenilerek "SANKO Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş.'’ye dönüştürüldü.

Bugün 14.000’i aşkın kişinin çalıştığı SANKO Holding, tekstil, enerji, inşaat, ambalaj, iş ve tarım makineleri, sağlık, eğitim, AVM, bilişim, finans ve gayrimenkul sektörlerinde faaliyet gösteriyor.

Firmasının adı ile 1988 yılında kurulan Sankospor’un yönetim kurulu başkanlığını üstlenen ve

16 Ocak 1994’te vefat eden Sani Konukoğlu, sağlığında yaptığı sosyal hizmetler nedeniyle Bakanlar Kurulu'nun 27 Ekim 1997 tarih ve 30 numaralı kararı ile Devlet Üstün Hizmet Madalyası ve Beratı’na layık görüldü.

Kaynak: SABAH