Gaziantep’te İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülecek “GAP Bölgesinde Bağcılığın Geliştirilmesi” projesi kapsamında sağlıklı pekmez üretim için 185 üreticiye yüzde 75 hibeli üzüm sıkma makinesi, budama makası ve motorlu sırt ilaçlama makinesi dağıtılacak.

Gaziantep’tin tarım alanlarının yüzde 8’ine denk gelen 162 bin dekarda bağcılık yapıldığını belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, “2023 TÜİK verilerine göre ilimiz 151 bin 728 ton üretim ile ülkede 5. sırada yer almaktadır. Yörede yetiştiriciliği yapılan üzümler; sofralık, kurutmalık, şıralık olarak değerlendirilmeleri yanında meyve suyu, pekmez, sucuk, bastık, pestil şekilde de değerlendirilir. Mevcut üretim yönteminde pekmez ve pestil üretimi için çiftçiler üzümleri el gücüyle ezip şırasını çıkarıyor. Bu da üretim alanı fazla olan çiftçiler için ciddi bir iş yükü getirmektedir” dedi.

Üzüm sıkma makinesi ile üretimin gerek iş gücünden gerek zaman ve emekten yana çiftçilere ciddi bir fayda sağlayacağını belirten Karayılan, “Bakanımız İbrahim Yumaklı beyin talimatları ve Valimiz Kemal Çeber beyin liderliğinde, Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin’in destekleri ile Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi olarak çiftçilerimizi hem üzüm üretimi hem de sonrasında pekmez yapımı aşamasında desteklemek için ‘GAP Bölgesinde Bağcılığın Geliştirilmesi’ projesi kurumumuzca yürütülecektir” diye konuştu.

Proje ile 185 üreticiye yüzde 75 hibeyle üzüm sıkma makinesi, budama makası ve motorlu sırt pülverizatörü temin edileceğini kaydeden Karayılan, “Projemiz GAP Bölge Kalkınma İdaresi’nce desteklenmekte olup, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ortaklığında yürütülecektir.  Toplam proje bütçesinin yüzde 25’i çiftçi tarafından finanse edilecektir. Proje süresince il müdürlüğümüz teknik personellerimizce ve Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler daire başkanlığı personellerince, üreticilerimize bağcılık konusunda eğitimler de verilecektir. Proje ile mevcut üretim modellerini geliştirmeye yönelik teknolojik yaklaşımlarla üretimi arttırmak hedeflemektedir. Çiftçilerimizin tecrübeleri eğitim ile üretim ise temin edilen ekipmanlarla desteklenmiş olacaktır” dedi.