Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde “2022 İnsani Gelişme Raporu’nun Gaziantep Tanıtım Toplantısı” Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda yapıldı.

İnsanlığı ve gezegeni daha iyi bir geleceğe taşımayı amaçlayan toplantıda, UNDP tarafından yayımlanan Gaziantep özelindeki “2022 İnsani Gelişme Raporu” kapsamında ekonomik refah, demografik, sağlık ve eğitim gibi birçok alanda sahip olduğu veriler ışığında kentin mevcut durumu anlatıldı. 

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, UNDP raporlarından hem de tecrübeler doğrultusunda; insan hakları, kadın hakları, hayvan haklarıyla ilgili çok önemli imkanların ve fırsatların önünü açtıklarını söyledi. Şahin, “Kurucu Aile Bakanlığı dönemimde de bu konu başlıklarının hukuki boyutunu ele aldık; önce eğitim, önce insan, önce sağlık diyerek. Ama daha da mühimi bunlarla ilgili sorunların çözme kapasitesini artıran çok önemli hukuki düzenlemeler hayata geçirdik” dedi.

Ekonomik kalkınmanın insani ve çevresel kalkınmayla birlikte gelişmesi gerektiğine dikkati çeken Şahin, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sürekli söylediği, ‘Daha adaletli bir dünya mümkün’ sözlerini, bugün Avrupalı dostlarımız, Avrupa’nın ortasında yaşanan kaostan dolayı çok daha iyi anlamaya başladı. O yüzden bizim bütün paydaşlarımızla insanlık adına çok yoğun bir şekilde çalışmamız lazım” diye konuştu.

Finans gücü için yeni bir alternatif kaynak bulmanın gerekliliğine işaret eden Şahin, ““UNDP’nin önemi burada çok yüksek. Kendilerine teşekkür ediyorum. En hızlı çalıştığımız kurumumuz. Çok iyi iş birlikleri hayata geçiriyoruz. İnşallah biz birlikte iş yapma modeli olan Gaziantep Modeli’ni bir dünya modeli haline getireceğiz. Önümüzde çok büyük bir yeşil kalkınma var. Çin’in ve ABD’nin verilerle sabit şekilde dünyayı büyük oranda kirlettiğini görüyoruz. Her şeyden önce dünyanın kirletilmesini engellemeliyiz. Gaziantep’te yeşil sanayiyi kuruyoruz. Yani atık su, balığı öldürmeyecek, ağacı kurutmayacak, insanda da sağlık problemine yol açmayacak. Gaziantepli sanayicilerin bir derdi var. Bunun için yatırım yapıyor. Sanayici yeşil sertifika programına geçmeden ihracat yapamayacak. O zaman bizim taahhütlerimizin arkasında sağlam durmamız ve bu modeli hayata geçirmemiz gerekiyor. Akıllı sanayi olacağız. Ama hala tam istediğimiz noktada değiliz, yalınlaşamadık” dedi.

2022 İnsani Gelişme Raporu’nu Gaziantep özelinde anlatan UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton ise mülteci, insani gelişim endeksi ve ekolojik çalışmalarla Gaziantep’in sadece Türkiye’ye değil, dünyaya ilham kaynağı olduğunu belirterek, “Yatırım anlamında doğa bazlı çözümler getirmemiz gerekiyor. Küresel kamu yararının sağlanmasına yönelik yatırımlar yapmamız gerekiyor. Yeşili korumak için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, hidrojenli araç projesiyle radikal kararlar alıyor. Bu tür kararları birçok yerel belediyenin ülke yönetiminin hızlıca alması çok önemli” diye konuştu.