Gaziantep'te düzensiz göçle mücadele için 5 mobil göç aracı hizmete girdi. Araçlarda göç uzmanı, tercüman ile polis ve jandarma personeli görev yapıyor.
Gaziantep Valisi Kemal Çeber İçişleri Bakanlığı tarafından hizmete alınan ve düzensiz göçmenlerin tespitini kolaylaştıran Mobil Göç Noktası Uygulaması kapsamında Gaziantep’te hizmet vermeye başlayan Mobil Göç Noktası aracını ziyaret ederek yapılan çalışmalar hakkında yetkili personelden bilgi aldı.
Beraberinde Emniyet Müdürü Celal Özcan, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Halil Şen ve İl Göç Müdürü Mehmet Erkoç ile birlikte Balıklı Park’ta kurulan Mobil Göç Noktası aracını ziyaret eden Vali Çeber, burada basın mensuplarına bilgi verdi.
Vali Çeber, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın talimatları ile başlatılan Mobil Göç Noktaları Uygulaması çerçevesinde bir mobil göç noktalarınin pilot olarak seçilen 5 büyükşehirde başladığını, daha sonra da 1 Aralık itibarı ile 30 büyükşehire yaygınlaştırıldığını söyledi.
Vali Çeber, "Uygulama, ilimizde de 1 Aralık’tan beri sisteme dahil edildi. Türkiye genelinde 97 mobil göç noktası var. Bunlardan 5 tanesi ilimizde. Arkadaşlarımızın yaptığı planlamalar çerçevesinde şu an Balıklı Meydanı, Ünaldı PTT önü, Güven Polis Karakolu yanı, Nizip Demokrasi Meydanı ve Onkoloji bölgesinde bu noktaları oluşturduk. Araçlarda bir göç uzmanı, bir tercüman ile yanlarında emniyet ve jandarmadan yeterince personelimiz bulunmakta ve her türlü sorgu yapılabilmekte" dedi.
Bu araçlarla beraber hem göçmenlere ilişkin işlemlerin en hızlı şekilde yapılması hem de yasadışı göç ile mücadele anlamında faaliyetlerin yoğunlaştırılmasının planlandığını belirten Çeber, "Güvenlik birimlerimiz yaptıkları uygulamalarda yabancılara kimliklerini soruyorlar. Kimlik beyan edemeyen ya da yanında kimlik yerine geçen yasal belgesi olmayan kişiler arkadaşlarımız tarafından bu araçlara davet ediliyor. Burada biometrik her türlü sorguları yapılabiliyor. Yani parmak izlerinden göç veri tabanı ile karşılaştırılıyor. Kişinin ülkemizde bulunuş şekli ve bunun yasallığı üzerinde çalışma yapılıyor. Bir şekilde yasal yolla ülkemize girmiş ama bu yasal statüsünü kaybetmiş, örneğin çıkması gereken sürede ülkemizden çıkmamış nitelikteki yabancılar ile herhangi bir şekilde yasal olmayan yollarla ülkemize girmiş yabancılar buradaki tespitlerin sonunda sınır dışı edilmeleri için geri gönderme merkezlerine gönderiliyor" diye konuştu.
Bu noktalar sayesinde artık düzensiz göçle mücadele işlemlerinin çok daha hızlı yürüdüğünü söyleyen Vali Çeber, "Daha önce bu işlemler güvenlik güçlerimizin ve göç personelimizin uzun süresini alıyordu. Yabancılar için de süreç uzuyordu. Şimdi bu mobil noktalar sayesinde çok hızlı bir şekilde hem bu sorguları yapıyoruz hem de yasal olarak ülkemizde bulunmaması gereken yabancıların işlemlerini bir an önce yapmış oluyoruz. Biz hem yasa dışı göç ile mücadele anlamında hem de ülkemizdeki yabancıların disipline bir şekilde ülkemizde bulunmaları anlamında mücadelemizi sonuna kadar devam ettireceğiz. İnşallah bu araçlarla beraber de mücadele çok rahat bir şekilde devam edecek" görüşünü dile getirdi.
Göçle mobil mücadele
İçişleri Bakanlığının düzensiz göçle mücadele için başlattığı Mobil Göç Noktası uygulaması Gaziantep'te de 5 araçla hizmet vermeye başladı.
YORUMLAR