Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Fikret Kileci,  riskleri fırsata çevirme yeteneğiyle son yıllardaki küresel ve bölgesel çalkantılara rağmen büyümeyi hedefleyen ihracat politikasından taviz vermediklerini söyledi.  

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Mart ayı dış ticaret rakamları Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) tarafından kamuoyuyla paylaşıldı. Bölgenin Mart ayı ihracatı 973,9 milyon dolar olurken, Gaziantep’in ihracatı ise bu dönemde 850,4 milyon dolar oldu. Gaziantep Mart ayında en çok ihracat yapan 6. il oldu. Yılın ilk çeyreğinde ise bölge ihracatı 2,9 milyar $, Gaziantep ihracatı ise 2,5 Milyar $ oldu.

Bölgedeki diğer illerin Mart ayı ihracat performansı ise şöyle: Kahramanmaraş 92 milyon dolar, Mardin 80 milyon dolar, Malatya 38 milyon dolar, Şanlıurfa 20 milyon dolar, Diyarbakır 8 milyon dolar, Adıyaman 8 milyon dolar, Kilis 7 milyon dolar.

Mart ayı ihracat rakamlarını ve genel dış ticaret rakamlarını değerlendiren GAİB Koordinatör Başkanı Fikret Kileci, “İçinde bulunduğumuz coğrafya güçlü ve istikrarlı bir ekonomiyi gerekli kılıyor. İstikrarlı bir ekonomi sürdürülebilir üretim ve ihracat için zorunluluktur. Çalışmalarımızda ve hedeflerimizde bu bilinç önemli unsurlardan birisidir. Mart ayı ihracat rakamlarında da bölgemizin, ekonomimize en fazla katkı sağlayan bölgelerden birisi olmaya devam ettiği görülmektedir” dedi.

İhracatçılar olarak, gerek dünyada gerekse ülkemizdeki ekonomik gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyleyen Kileci, “Alternatif planlarımız her zaman hazır durumda. Bununla beraber sürdürülebilirlik ana gündem maddemiz olmaya devam ediyor. Her geçen gün kaynakların tükendiği ve artan dünya nüfusuyla her alanda sınırların zorlandığı bir dünyada, sürdürülebilir üretim ve ekonomi için yeşil üretim kültürünün benimsenmesi kaçınılmaz olmuştur. Bu yüzden, gelecek dönem politikalarımızda Avrupa Yeşil Mutabakatı ve oluşturulması muhtemel diğer çevresel anlaşmaları dikkate alarak üretimi şekillendirmek temel amaçlarımızdan birisi olacaktır” diye konuştu.

Birliklerin Mart ayında da ihracatı arttırmak için çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Kileci, birlik yöneticilerin düzenlenen fuarlara katılan üyelerine destek ziyaretlerini yaptıklarını, Antep fıstığı özelinde olmak üzere Çin pazarına yönelik Çince ve İngilizce dublaja sahip tanıtım filmi hazırlıklarını sürdürdüklerini, gelecek dönemde çalışmalarının hız kesmeden devam edeceğini anlattı.