Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin İpekyolu Kalkınma Ajansı işbirliğiyle hayata geçirdiği 5 megavatlık Hancağız Güneş Enerji Santrali (GES) Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla hizmete alındı.

Barak Sulama Projesi kapsamında devreye alınan santralin 3 ayda 1,6 milyon TL’lik elektrik üreterek bölge çiftçisinin enerji maliyetini büyük oranda azaltması hedefleniyor. Santral ile Fırat Nehri’nden gelen su,101 bin dekarlık alanın sulanmasına olanak sağlayacak.

Açılış töreninde konuşan Bakan Varank, pompaj istasyonlarının enerji maliyetleri nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşanması üzerine kentten gelen talep üzerine bakanlık olarak projeye destek verdiklerini söyledi. Varank, “Bölgedeki tarım arazilerinde verimi ve rekolteyi artırmak için güneş santrali projesini devreye aldık. Bakanlık olarak buraya 30 milyon lira katkı sağladık. İnşallah burada kurduğumuz santral il sulama maliyetlerinin tamamını karşılayabileceğiz. 35 bin dekarlık arazide artık pompaj nedeniyle elektrik faturası buraya gelmeyecek. Çalışmalarımız bununla kalmayacak, buradaki 5 megavatlık santrali 15 megavata çıkarmak için desteğimizi sürdüreceğiz. İnşallah tüm Barak ovasını tamamen sulanabilir hale getireceğiz” dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise, “Gastronomi şehriyiz. Geçen hafta 300 ünlü ve yıldızlı şef Gaziantep’ geldi. Bu sizin ürünlerinizi kullanarak yeni tadımlar ürettiler. Bu kooperatiften çıkan hanımlarımızın ürünlerini deneyerek satın aldılar. Makro zincir marketlerine e-ticaret, dijital marketingle artırmaya çalıştılar. Ama biz şunu biliyoruz ki her şey topraktan başlıyor. Bizim yemyeşil bahçelerimiz, kıpkırmızı toprağımız var. Çiftçilerimiz rahatsa, huzurluysa, mutluysa biz huzurluyuz, mutluyuz ve rahatız. Her şey topraktan başlıyor” dedi.

Gaziantep Valisi Davut Gül de, bölgedeki bereketli toprakların artık tamamının sulanabileceğini belirterek, “Daha önce yaklaşık 18 bin dekarlık alan sulanıyordu. Şimdi bu proje ile 101 bin dekar alanın sulama problemi ortadan kalktı. DSİ tarafından daha önceden ‘ihtiyaç yok’ denilen P2 ve P3 ile ilgili yani buradan Karkamış’a kadar, Oğuzeli’ne kadar olan arazilerin sulamasının önündeki engel ortadan kalkmış oldu. Bundan sonraki süreçte P2 faaliyete girmiş olacak. Hem de bu alandaki çiftçilerimiz daha çok kazanmış olacak” diye konuştu.