Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, sektörün önünü açmak için hedef pazarlarda ikili görüşmelere ağırlık vereceklerini söyledi. 

Tüm dünyada olduğu Türkiye'de de pandeminin yaşamın her alanında önemli değişikliklere neden olduğunu ifade eden Kadooğlu, "Zorlu süreçlerde ülkemiz üretebilen ve kendine yetebilen bir ülke olmayı başardı. Genel olarak tüm dünya bu süreçten olumsuz etkilenirken Türkiye’de gıda konusunda herhangi bir yetersizlik olmadı. Ülke olarak zorlu süreçleri en az zararla atlatmayı başardık. Hububat sektörü, ihracatta yükselen grafiğini sürdürmeye devam etti” şeklinde konuştu.

Sektör olarak bu yıl ilk 8 ayda ülke genelinde yüzde 30,3’lük artışla ihracatı 7,2 milyar dolara ulaştırdıklarını belirten Kadooğlu, “Hububat Birliği olarak ihracatımızı ilk 8 ayda yüzde 28’lik artışla 2,2 milyar dolar seviyelerine çıkardık. Hububat Birlikleri arasında Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren birliği olma statümüzü koruyoruz. İhracatımızı, planladığımız yeni projelerimizle daha da artırarak 2023 yılı hedeflerimizi gerçekleştirmeye hep birlikte devam edeceğiz” dedi.

Hedef ülkelerde ikili görüşmelere ağırlık verdiklerini anlatan Celal Kadooğlu, son olarak Cibuti ve Kazakistan Büyükelçileri ile görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi. Kadooğlu, Cibuti, Etiyopya ve Somali'deki heyetleri Gaziantep’e getireceklerini açıkladı.

Türkiye’nin hedef ihracat pazarları arasında Afrika ülkelerinin de ciddi bir pay edinmeye başladığına dikkat çeken Kadooğlu, “Devletimizin Somali ve diğer Afrika ülkelerine yaptığı yardımlardan dolayı o bölgelerde Türk ürünlerine karşı ciddi bir sempati var. GAİB Hububat Birliği olarak, bunu ticari anlamda düşünerek ciddi girişimlerde bulunduk ve bir heyet oluşturduk. Bu heyetimizi Cibuti, Etiyopya ve Somali'ye yönlendirdik. Bir haftalık çalışmaların ardından firmalarla görüşmeler yapıldı. Yapılan görüşmelerin ardından detaylı bir rapor hazırladık ve sonuç olarak, Gaziantep'in katma değerini artırmak amacıyla ikili görüşme organizasyonları düzenlemeye karar verdik.  Cibuti, Etiyopya ve Somali'deki heyetlerini bölgemize getirerek ihracatçı üyelerimizle buluşmalarını sağlayacağız. Ayrıca Kazakistan Büyükelçisi ile de yakın zamanda görüşmelerimiz oldu. GAİB Hububat Birliği olarak 3 gün boyunca ikili görüşmeler organize ettik. Hem ihracatçı üyelerimiz hem de yabancı katılımcılarla yaptığımız görüşmeler neticesinde organizasyonun çok verimli geçtiğini öğrendik. Bu geri bildirimler bizi çok mutlu etti. Kazakistan kardeş ülkemizdir. Bu görüşmelerin ülke ihracatımıza önemli katkıları olacağına inanıyoruz” dedi.