6 Şubat'taki depremlerde yıkılarak 26 kişinin hayatını kaybettiği Nurdağı ilçesindeki Kavak Apartmanı ile ilgili Nurdağı eski Belediye Başkanı Ökkeş Kavak'ın da yer aldığı 6 sanığın binanın ruhsatını inşaat bittikten yıllar sonra çıkardıkmarı ortaya çıktı. Sanıklar hakkında 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istenen iddianame kabul edildi.

İslahiye Cumhuriyet Başsavcılığınca, 26 kişinin yaşamını yitirdiği Kavak Apartmanı'na ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı. Tutuklu sanıklar Ökkeş Kavak, Mustafa T, Serdar Çelebi K. ve Fatma D. ile tutuksuz sanıklar Mine S.S. ve Ömer Faruk Ö. hakkında hazırlanan iddianame, İslahiye Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, Ökkeş Kavak’ın belediye başkanı seçilmeden önceki yıllarda yapılan binanın müteahhidi olduğu ve diğer sanıklarla birlikte, “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçunu işlediği belirtilerek 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

İddianamede, binanın yapımına 1998 yılında ruhsatsız olarak başlanarak 3 yılda tamamlandığı ancak 2013’te yeni inşaata başlanmış gibi sahte evrakla ruhsat tanzim edildiği ve halen yapı kullanım belgesi bulunmadığına dikkat çekildi.

Binanın müteahhidinin Nurdağı Belediye Başkanı Ökkeş Kavak ve Mustafa T., şantiye şefinin Serdar Çelebi K, uygulama denetçisinin Mine S.S, kontrol elemanın Ömer Faruk Ö, laboratuvar teknisyeninin Fatma D. olduğu belirtilen iddianamede, Karadeniz Teknik Üniversitesince düzenlenen bilirkişi raporuna yer verildi.

Raporda, binanın zemin etüdü, statik proje hesap raporu olmadığı vurgulanan raporda binanın yapı ruhsatı alındığı tarih itibarıyla ise hazırlanan zemin etüt raporunda oturma analizlerinin yapılmadığı, projedeki taşıyıcı sistem eleman sayısı ve boyutlarının uyumsuz olduğu ve kullanılan malzemelerin kalitesinin de yetersiz olduğuna dikkat çekildi.

Binanın zemin etüt raporundaki imzanın sahte olduğu da vurgulanan raporda, “Sanıkların görev ve sorumluluklarını yerine getirmeyerek binanın ruhsatlandırıldığı tarihteki deprem yönetmeliğine uygun olup olmadığını kontrol etmeksizin ve sahte belgelerle yapı ruhsatı düzenlenmesini sağladıkları, bu haliyle binanın yıkılmasında ve kişilerin ölümünde taksirli eylemleri ile sorumlu oldukları tüm dosya kapsamından anlaşılmıştır” denildi.