Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, depremin ardından ekonomiyi canlandırmak için başlattıkları projelerle KOBİ’lere 590 milyon dolarlık finansman sağladıklarını açıkladı. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 6 Şubat depreminde büyük yara alan Gaziantep’in Nurdağı ilçesini ziyaret ederek, Nurdağı İpekyolu Çarşısı ile Nurdağı Sosyal Girişimcilik Merkezi'ni hizmete açtı. Açılış töreninde konuşan Bakan Kacır, depremin yaralarının hızla sarıldığını belirterek, Bakanlık olarak şehirlerin yeniden ayağa kalkması, ekonomik ve sosyal hayatın en kısa sürede eski günlerine dönmesi için çok boyutlu çalışma yürüttüklerini kaydetti. 

'Asrın Felaketi' olarak nitelendirilen depremin ardından devletin tüm imkânlarının seferber edildiğini anımsatan Kacır, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak biz de şehirlerimizin yeniden ayağa kalkması, ekonomik ve sosyal hayatın en kısa sürede eski günlerine dönmesi için çok boyutlu çalışma yürüttük. Son 15 yılda sağladığımız teşviklerle bir cazibe merkezine dönüşen deprem bölgemizin, kalkınma yolculuğuna güçlü bir şekilde devam etmesi için tarihimizin en kapsamlı yatırım teşvik paketini hayata geçirdik. Yatırımlara kurumlar vergisi indirimi, SGK primi işveren ve işçi payı desteği, KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti, faiz veya kar payı desteği sağladık. Deprem sonrası KOBİ'lerimizin hızlı toparlanmaları adına devreye aldığımız destek programlarıyla işletme sahibi afetzedelerimizin yanında olduk” dedi. 

Depremde zarar gören işletmelerin 2023 yılı, yaşamını yitiren veya iş göremez hale gelen işletmecilerin ise tüm KOSGEB borçlarını sildiklerini belirten Kacır, “Depremde zarar görmüş iş yerleri için ilk 12 ayı geri ödemesiz 36 ay vadeli 'Acil Destek Programı'nı uygulamaya koyduk. Gaziantep'te 481 işletmemize destek sağlarken, 216 milyon liralık kredi hacmi oluşturduk” diye konuştu. 

Gaziantep’in İslahiye ilçesinde depremden zarar gören işletmeler için 80 iş yerinin yapımına başladıklarını, bu sayıyı 160'a tamamlayacaklarını açıklayan Kacır, “Deprem felaketi sonrasında gerek İpekyolu Kalkınma Ajansı'mız gerek GAP Bölge Kalkınma İdaremiz eliyle yürüttüğümüz projelerle de şehrimizin yeniden ekonomik ve sosyal toparlanmasına öncülük ediyoruz. Bölgesel Kalkınma Odaklı Toparlanma Acil Eylem Programı kapsamında 6 projeye 262 milyon lirayı aşan destek verdik. GAP Bölge Kalkınma İdaremizle de şehrimizin toprağına yeniden hayat verecek, tarımın yeşerip gelişmesine vesile olacak 2 projeye 56 milyon lira kaynak sağladık. Bugün de 'Bölgesel Kalkınma Odaklı Toparlanma Acil Eylem Programı' kapsamında, Nurdağı ilçemizde ticaretin çarklarının güçlü bir şekilde dönmesini sağlayacak ve vatandaşlarımıza istidam kapısı olacak 2 çarşı projemizin açılışını gerçekleştiriyoruz. Nurdağı'na kazandırdığımız bir diğer proje ise Sosyal Girişimcilik Merkezi. Sosyal Girişimcilik, Güçlendirme ve Uyum Projesi kapsamında 6,7 milyon lira bütçeyle hayata geçirdiğimiz bu merkez, sunduğu altyapılarla depremden etkilenen vatandaşlarımızın sosyal ve ekonomik hayata yeniden katılımı için önemli bir boşluğu şimdiden doldurdu” dedi. 

Depremin ardından ekonomiyi canlandırmak için “Türkiye Deprem Sonrası Ekonomik Canlanma Projesi”ni başlattıklarını anlatan Bakan Kacır, “Uluslararası finansman kaynaklarını da harekete geçirerek Dünya Bankası ve Japon Kalkınma Ajansı iş birliğiyle oluşturduğumuz 590 milyon dolarlık finansmanı KOBİ'lerimizin hizmetine sunduk. Nurdağı ve İslahiye ilçelerimizde 750 bin lira, şehrimizin diğer ilçelerinde ise 650 bin lira üst limitli olmak üzere KOBİ'lerimize 36 ay vadeli faizsiz finansman imkanı sağladık. İşletmelerimizin onarım, tamirat ve ekipman alımları için ihtiyaç duydukları finansmana erişimini tesis ederek bölgemizin ekonomik toparlanmasına destek olduk. Gaziantep'te 2 bin 657 işletmemize 1,2 milyar lirayı aşan ödeme gerçekleştirdik” diye konuştu. 
Açılış törenine Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep milletvekilleri, oda başkanları ile vatandaşlar katıldı.