Ticaret Bakanlığı tarafından Cumhuriyetin 100. yılı çerçevesinde düzenlenen 5. Türkiye Kooperatifler Fuarı Gaziantep’te ziyarete açıldı.

Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezinde düzenlenen fuarın açılışına Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, milletvekilleri, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Fuarın açılışında konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, kooperatiflerin önemli olduğunu ve tabandan ticari hayatın içerisine katılarak refahı arttırdığını söyledi. Bolat, kooperatiflere önemli desteklerde bulundukların, özellikle kadın kooperatifler ve girişimciler için de özel çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Bolat, "Türkiye Yüzyılı vizyonuna uygun bir şekilde kooperatiflerimizin üretim kapasitesini geliştirerek pazarlamada ticarette ve ihracatta daha fazla pay sahibi olmalarını sağlamak için ticaret bakanlığı olarak yoğun çalışmalar yürütüyoruz. Esnaflarımızla, şirketlerimizle ve kooperatiflerimizle ilgilenen ticaret bakanlığı olarak beşincisini düzenlediğimiz bu kooperatifler fuarını bu yıl kardeş Türk devletlerinden ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden gelen kooperatiflerle büyük bir aile olarak bir arada bulunuyoruz” dedi.

Türkiye’de 50 binden fazla kooperatif olduğunu söyleyen Bolat, “Bunlar refahın tabana yayılması ve insanlarımızın imece usulü ile dayanışma içinde ticarete katılmalarını mümkün kılmaktadırlar.  Bu noktada üreticiden tüketiciye aracısız ulaşabilen bu kooperatiflerimiz sayesinde maliyetleri azaltmak tasarruf sağlamak ve özellikle gıda ürünlerinde enflasyonun azalmasını sağlamak kontrol altında tutmakta mümkündür. Bu açıdan gıda enflasyonu azaltmak adına kooperatiflerimizin sayısını hızlıca çoğaltmak zorundayız. Fuarda 180 katılımcı kooperatif var. Kardeş ülkelerden gelen kooperatifler var ve 180 kooperatifin 54 tanesi kadın kooperatifleri. Biz ticaret bakanlığı olarak kadın kooperatiflerinin sayısını arttırmak için onlara büyük kolaylıklar sağlıyoruz. 2020’den bu yana 629 kadın kooperatifimizin 866 projesi için. 77 milyon TL destek verdik” şeklinde konuştu.

Kadın girişimciliğinin ekonomik ve toplumsal ilerlemenin itici güçlerinden birisi olduğunu kaydeden Bakan Mahinur Özdemir Göktaş ise, “Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, AK Parti iktidarları süresince kadın istihdamı konusunda Türkiye önemli bir mesafe kat etti. 2002 yılında yüzde 27,9 olan kadınların işgücüne katılım oranı 2023 yılı Ekim ayında yüzde 30,2’ye çıkmış durumda. Aynı dönem için kadın istihdam oranını da yüzde 25’ten yüzde 33’e yükselttik. Esnek çalışma saatleri, doğum ve süt izinleri, çocuk bakım hizmetlerine erişim gibi düzenlemelerle kadınların iş ve ev hayatı arasında bir tercih yapmak durumunda kalmasının önüne geçmek için çalışıyoruz” dedi.

Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi İşbirliği Protokolü kapsamında yerel düzeyde Kadın Kooperatifleri Çalışma Grupları aracılığıyla 894 çalıştay ve bilgilendirme toplantısı düzenlediklerini kaydeden Göktaş, “Yaklaşık 45 bin kişiye ulaştık ve bin 10 yeni kadın kooperatifi kurduk. Ürün geliştirme, gıda güvenirliği ve ürün hikâyeleştirme gibi konularda toplamda 3 bin 844 kişiye eğitim verdik. Bu faaliyetlerden, bugüne kadar 8 binden fazla kişi faydalandı. Kadın kooperatiflerini satış ve pazarlama alanlarında güçlendirmek için kapsamlı bir yaklaşım benimsiyoruz. Kooperatiflerin daha görünür ve tercih edilebilir olmasını sağlamak, yeni müşteri ve iş ortaklıkları yaratmak ve kamuoyu farkındalığını artırmak adına fuarları önemsiyoruz” diye konuştu.

Gaziantep Valisi Kemal Çeber ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise kooperatifçiliğin önemi, kentte kurulan ve faaliyetleri devam eden kadın kooperatifleri ve diğer kooperatiflerin çalışmaları ile Gaziantep ticaret ve ülke ekonomisine yönelik katkılarını dile getirdi.  

Konuşmaların ardından başarılı kooperatif kurucusu kadınlara ödül verilmesinin ardından fuarın açılışı kurdele kesilerek yapıldı.