Geçen yıl Kurban Bayramı’nda Mehmetçik Vakfı aracılığıyla yapılan kesimler ile beraber toplam 8 bin 219 büyükbaş ve 83 bin 861 adet küçükbaş kesiminin yapıldığı Gaziantep’te bu yıl kurbanlık için 18 bin 873 büyükbaş ve 83 bin 122 adet küçükbaş ayrıldı.
Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, geçen yılın rakamlarından fazla olan stoklara il dışından gelmeye devam eden kurbanlıklar da eklendiği Gaziantep’te kurbanlık temininde herhangi bir sorun olmayacağını belirtti.
Kurban Bayramı öncesinde Gaziantep’te vali yardımcısı başkanlığında, müftülük, sağlık, tarım ve çevre müdürlükleri ile belediyeler ve çeşitli kurumlardan temsilcilerin yer aldığı bir komisyon kurulduğunu kaydeden Karayılan, “Kurbanla ilgili yapılacak tüm çalışmalar bu komisyon tarafından alınan kararlar doğrultusunda yürütülmektedir. 2025 Yılında İl genelimizde tüm belediyelerimizce 42 Hayvan Kesim Yeri, 13 adet de Hayvan Satış yeri belirlenmiştir. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak Kurban Bayramı ile ilgili çalışmalarımız yıl boyu devam etmektedir. Koruyucu hayvan sağlığı çalışmaları kapsamında bulaşıcı ve salgın hastalıklara karşı hayvanlarımız aşılanmakta, bunların takip ve kontrolü için küpelenerek TürkVet Veri Sistemine kayıtları yapılmakta, hastalık çıkışlarında kordon, karantina ve dezenfeksiyon işlemleri yapılmaktadır” dedi.
PASAPORT VE KULAK Ü-KÜPESİ ŞARTI
İl dışından kurbanlık olarak hayvanlarını getiren hayvan sahiplerinin geldikleri İl veya İlçe Tarım Müdürlüklerinden Veteriner Sağlık raporu almaları zorunlu olduğunu bildiren Karayılan, “Büyükbaş hayvan satın alacak kişiler hayvan kulak küpesi, pasaport veya Veteriner Sağlık Raporu, küçükbaş hayvan satın alacaklar ise hayvanların kulak küpesi, nakil belgesi veya Veteriner Sağlık Raporunun olması gerekmektedir” diye konuştu.
105 VETERİNER HEKİM GÖREVLENDİRİLDİ
Gaziantep’in 9 ilçesinde Kurban Bayramı öncesi ve kurban süresince 105 veteriner hekimin görevlendirildiğini açıklayan Karayılan, “Görevli veteriner hekimler; yol kontrolleri, kurbanlıkların satış yerlerine çıkmadan önce koruyucu aşılamaları, satış yerlerinde belge ve sağlık kontrollerini, ayrıca kesim yerlerinde de Kurban Bayramı’nda kesilen hayvanlara ait karkasların sağlık kontrollerini yapmaktadırlar” dedi.
DAMIZLIK DEĞERİ OLAN DİŞİ HAYVANLARI KESMEYİN
Kurbanlık hayvan alımlarında, kesimlerinde ve bunlardan elde edilen etlerin saklanması ve muhafazasında dikkat edilecek hususlarla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığınca bilgilendirici broşürler hazırlandığını belirten Karayılan, “Hazırlanan bu Kurban Liflet, Afiş ve Broşürleri satış yerlerinde personelimizce dağıtılmaktadır. Alınacak hayvanların sağlıklı, besili, gerekli evrakları bulunan (pasaport, veteriner sağlık raporu, nakil belgesi gibi) koruyucu aşıları yapılmış ve hayvan kayıt sistemine kayıtlı olanlardan seçilmesi, gebe ve damızlık değeri yüksek dişi hayvanların kurbanlık olarak kesilmesinin önlenmesi, kurban edilmesi uygun olan hayvanlardan öncelikle erkek olanların tercih edilmesi gerekmektedir. Her yıl olduğu gibi bu yılda üzerinde özellikle durduğumuz konuların başında, ülkemiz hayvancılığının geleceği olan damızlık değeri olan dişi hayvanların kesilmemesi gelmektedir.
Kesilen kurbanlıkların kulak küpeleri ve hayvan pasaportları en yakın İl/İlçe Müdürlüklerine teslim edilmesi gerekmekte olup, belediyelerce düzenlenecek kesim yerlerinde de kurumumuz görevlilerine teslim edilmeli, kurban sonrası il-ilçe müdürlüklerimizde görevli personellerimizce, ilgili sistemlerden düşümleri yapılacaktır. Hayvan kayıt sistemimize kayıtlı hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerinin küpe numarasından sorgulanabilmesi amacıyla, Bakanlığımızca hazırlanmış TARIM CEBİMDE isimli mobil uygulamayı cep telefonuna indiren vatandaşlarımız, aldıkları kurbanlıklarla ilgili bilgileri buradan sorgulayabileceklerdir” diye konuştu.
KURBANLIK SORUNU YOK
2024 yılında Gaziantep’te Mehmetçik Vakfı aracılığıyla yapılan kesimler ile beraber toplam; 8.219 büyükbaş, 83.861 adet de küçükbaş kesimi yapıldığını bildiren Karayılan, “2025 yılı için ise; 18.873 büyükbaş ve 83.122 adet de küçükbaş kurbanlık hayvanımız mevcut olup, Kurban Bayramı yaklaştıkça İl dışından ilimize ciddi miktarda hayvan sevkiyatı olduğundan dolayı şimdiye kadar olduğu gibi kurbanlık hayvan sayısı açısından herhangi bir problem yaşanmayacağını düşünmekteyiz” dedi.