CHP Gaziantep Milletvekili Dr. Bayram Yılmazkaya, son günlerde fiyatı 20-25 liraları gören kuru soğanda yaşanan yüksek fiyat artışını gündeme getirdi: Artık taneyle alınıyor!

Yazılı bir açıklama yapan Bayram Yılmazkaya, eskiden çuvalla alınan kuru soğanın, yüksek zamlar yüzünden artık taneyle alındığını savundu. Yılmazkaya, “Soğanın fiyatı artık gözümüzü yaşartıyor, bu durum ne üreticiyi ne de tüketiciyi memnun ediyor; maalesef ikisi de mağdur diyor. Çiftçilerimiz artık mesleği bırakıp tarlalarını ekmemeye başladı. Ülkemiz tarımı, AKP iktidara geldiği günden bugüne kadar artan bir şekilde dışa bağımlı hale gelmiştir. Tarımsal hasıla kayıpları, büyüme oranlarının düşük olması ve AKP iktidarının ithalatçı politikaları ülkemizi tarımda net ithalatçı konumuna getirmiştir” dedi.

Yılmazkaya, “Sulama ve elektrik borçlarını ödeyememeleri, yeterli destek primi alamamaları, birikmiş banka borçları, devletin destek için verdiği ödemeden vergi kesilmesi, borçları nedeniyle gelen paralara usulsüz bir şekilde haciz ve bloke işlemi uygulanması, çiftçilerimizi çıldırtacak hale getirdiği gibi üreticiyi tükenmişlik sendromuna sokmuştur. Çiftçilerimiz artık mesleği bırakıp tarlalarını ekmemeye başladılar. Dünya tarımı ve ekme işini ciddiye alıp ucuz gıda teminin peşine düşmüş iken biz elimizdeki verimli arazileri yıllardır uygulanan yanlış ve tutarsız politikalar nedeniyle kaybetmekteyiz. Tarım ve tarım ürünleri güvenli olursa gıdaya ulaşım ya da alımı güvenli olur. Gıda çok ve ucuz olursa vatandaşın beslenmesi ve sağlığı daha iyi olur” ifadelerini kullandı.

“Sofraların olmazsa olmazlarından kuru soğanın fiyatındaki yükseliş, hükümetin yanlış tarım politikalarının bir göstergesi” diyen Yılmazkaya konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“Temel besin ürünlerinin başında gelen kuru soğanın son birkaç haftadır fiyatı adeta fırladı. Pazar tezgahlarında ve manav reyonlarında son dönemin fiyatı en çok artan ürünü kuru soğan oldu. 20 TL’yi hatta 25 liraları gören kuru soğan, alım gücü düşük olan vatandaşların evine de giremez oldu. Sağlıklı bir temel besin ürünü olduğu da bilinen kuru soğanı vatandaş alamıyor. Eskiden çuvalla alınan kuru soğanı insanları şimdi taneyle almak zorunda kalıyor. Sofraların olmazsa olmazlarından kuru soğanın fiyatındaki yükseliş, hükümetin yanlış tarım politikalarının bir göstergesi. Tarım Bakanlığı tarafında iş bilmez bir şekilde arka arkaya yapılan hatalar, yanlış tarım politikaları ve ithalatçı çözümler tarım sektörünü olumsuz etkilemeye devam ediyor. Gerçekleri söylen ve bu yanlış politikaları eleştiren insanlara ve de muhalefete tahammülü olmayan iktidarın ülkede oluşturduğu baskı ve sindirme politikalarının sonuna yaklaşıyoruz. Yoksulun sırtından doyan doyana. Bunu gören yürek nasıl dayana. Yiğit muhtaç olmuş bir kuru soğana…Milletimize sözümüz olsun; 14 Mayıs günü halkın değil, yandaşların olan bu Saray düzenini millet iradesiyle değiştireceğiz!” dedi.