Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum,  Nurdağı ve İslahiye ilçelerinin yeni bir yere yeniden kurulacağını açıkladı.
Kutum, “Bu bölgeler için ayrıntılı jeolojik etüt raporlarını hazırlıyoruz. Zemini inceliyoruz. Fay hattına mesafelerini zaten yer tespitlerini, zemin kalitesini dikkate aldık. Ve daha çok ovadan daha doğru yerleşim yerlerini kuracak, sıvılaşmanın olmayacağı, ki baktığımızda bir çok alanda yıkımın sebebi, ağır hasarın sebebi zemindeki sıvılaşmadan kaynaklı” dedi.
Bakan Kurum, Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerindeki çadır kentler ile yapımı devam eden konteyner kentlerde incelemede bulundu.
Bakan Kurum, “13 gündür ekiplerimiz, arama kurtarma kahramanlarımız, cansiperane bir şekilde sahada bir fiil çalışıyorlar. 85 milyon hep birlikte deprem bölgesi için tek yürek oldu. Çalışmaları azimli, kararlı bir şekilde 24 saat esasıyla sürdürmeye gayret gösteriyoruz. Bu kapsamda Gaziantep ilimizde arama-kurtarma faaliyetleri tamamlandı. Vatandaşlarımızın geçici barınma ihtiyaçlarına yönelik Gaziantep genelinde yaklaşık 25 bin çadırlık kentimizi kurduk. Hem Nurdağı'nda, hem İslahiye'de vatandaşlarımızın geçici barınma ihtiyaçlarını karşılayacakları konteyner kentlerin kurulum sürecini yürütüyoruz. Gerek devletimiz, gerek buradaki yardımseverlerimiz hep birlikte yeni bir yaşam alanını kurma çabasını yürütüyoruz” dedi.

Kalıcı konutlarla ilgili çalışmaları TOKİ Başkanlığı eliyle yürüttüklerini anımsatan Kurum,  “Bu kapsamda dün Adana ve Osmaniye'mizdeki yerlerin de tespitlerini yaptık. Şu an depremden hasar görmüş 10 ilimizde yer tespitleri yapılmış durumdadır. Urfa'mızda, Diyarbakır'ımızda, Hatay'ımızda, Malatya'mızda, Gaziantep'imizde tüm anlarda ön alan çalışmalarını tamamladık. Şimdi buralarda ayrıntılı jeolojik etüt çalışmalarını başlattık. Şehrin 50 yılını, 100 yılını, tüm ihtiyaçlarını, buranın kültürünü yaşatacak ve daha iyisini daha güzelini yapabilecek anlayışla planlamaları başlattık. Bu kapsamda 10 ilimizde eş zamanlı önceliğimiz rezerv alanlardaki yerleşim alanlarında bu ihtiyaçları karşılamak” dedi.
Depremin ağır hasar verdiği yerlere yeni bir master plan çalışması yaptıklarını bildiren Kurum, “Bu master plan çalışması çerçevesinde vatandaşlarımızın, şehrimizin ihtiyaçlarını içerecek anlayışla Türkiye'deki tüm mimarlarımızla bu işin en ileri gelenleriyle birlikte ortak bir çalışma başlattık. GYODER ve Emlak Konut Genel Müdürlüğümüz bünyesinde yapacağımız, master planla birlikte yerleşime kapatacağımız, kısıtlama getireceğimiz zemin durumuna göre kalitesine göre çalışmalarımızı yönlendireceğiz. Şehrin içinde de çıkacak bu master plana göre inşallah yerleşimi yapacağız. Rezerv alanlarda ayrıntılı jeolojik etütlerimizi yürütüyoruz. Bu kapsamda deprem sebebiyle oluşan yeni kırıklar dahil zemini her türlü ayrıntılarıyla birlikte mikro- bölgeleme ve ayrıntılı jeolojik etüt raporlarıyla, zemin etüt raporlarıyla hocalarımızla, jeologlarımızla, jeofizik, mühendislerimizle inşallah incelemek suretiyle en doğru, en sağlam zemine ve o zemine göre yapılaşmayı seçmek suretiyle radyo temel üzerine tünel kalıp sistemiyle yöresel mimariye uygun, zemin artı 3-4 katı geçmeyecek konutlarımızın inşasının sürecini de eş zamanlı inşallah yürütüyor olacağız” şeklinde konuştu.
Mart ayı başı itibariyle 10 ilde eş zamanlı olarak tüm alanlarda inşaat sürecini yönetme, malzeme tedariki ve bütün alanlara ilişkin tespitlere müteakip etap etap ihaleleri yapacaklarını vurgulayan Bakan Kurum,  “Hedefimiz 2-3 ay içerisinde büyük bir ihtiyacı giderecek adımları atacağız. Ardından da şehrin merkezindeki planlamaları yaparak, o planlamalardan sonra oluşan master plan çerçevesinde şehrin ihtiyacı, kültürü, sosyolojisi doğrultusunda da şehir merkezlerinin inşasını yapacağız. Ay sonu itibariyle süreçlerimizi başlatıyoruz ve Mart ayı başında da inşaatlarımıza eş zamanlı başlayacağız ve söz verdiğimiz gibi vatandaşlarımıza yeni, sağlam konutlarını nasıl diğer afetlerde söz verip yapıp bitirdiysek, Kahramanmaraş Pazarcık merkezli afetimizde de aynı anlayışla yayacağız ve onlara sözümüzü tutacağız” dedi.
TOKİ'nin yaptığı 1 milyon 180 bin konutun sapasağlam ayakta olduğuna vurgu yapan Kurum,  “Yeni konutlarımızı da inşallah aynı anlayışla yapacağız ve en kısa süre içerisinde teslimlerini gerçekleştiriyor olacağız. Ben çalışan tüm ekiplerimize çok çok teşekkür ediyorum. Hepsi 7 gün esasıyla, 24 saat esasıyla çalışıyor. Arama-kurtarma ile başladığımız, şimdi geçici barınma alanlarıyla, konteyner kentleriyle, prefabrik yapılarıyla tüm sivil toplum örgütlerimizle, belediyelerimizle, emniyet birimlerimizle, jandarmamızla, ekserimizle, polisimizle hepsi bil fiil sahada. Afetzede kardeşlerimizin için çalışmaktadır, alın teri dökmektedir. Ben hepsine buradan teşekkür ediyorum. Allah hepsinden razı olsun” diye konuştu.
Gaziantep özelinde yeni İslahiye ve Nurdağı’nın kurulacağı yerin belli olup olmadığına ilişkin bir soruya Bakan Murat Kurum şu cevabı verdi:
“Evet, belli oldu. Şu an 10 ilimizde depremden hasar gören ilçelerimiz dahil yeni Nurdağı, yeni İslahiye, yeni Gölbaşı, yeni Elbistan, yeni Adıyaman, yeni Hatay, bütün illerimizde bu çalışmaların ön çalışması tamamlandı. Yer tespit çalışmaları. Bütün illere gittik. Ekibimizle birlikte orada şehrin tüm bileşenleri ile toplantı yapmak, en sağlam zemini, en doğru yeri, şehrin büyüme öngörüsü, sosyolojisi, psikolojisi… Bunların hepsini düşünmek suretiyle 10 ilimizde tamamladık. Ve bu alanlara ilişkin şimdi ayrıntılı jeolojik etüt raporlarını hazırlıyoruz. Zemini inceliyoruz. Fay hattına mesafelerini zaten yer tespitlerini, zemin kalitesini dikkate aldık. Ve daha çok ovadan daha doğru yerleşim yerlerini kuracak, sıvılaşmanın olmayacağı, ki baktığımızda bir çok alanda yıkımın sebebi, ağır hasarın sebebi zemindeki sıvılaşmadan kaynaklı. Dolayısıyla burada en iyi zemine oturtabilmek amacıyla bu çalışmalarımı 10 ilde eş zamanlı yürütüyoruz. Zemin etüt çalışmalarına müteakip de uygulama projeleri yapılacak ve burada ad yine seferberlik ruhuyla hareket ediyoruz.Türkiye’deki tüm mühendislerimiz, mimarlarımız projelerimizle ilgili şehir planlamacılarımız, haritacılarımız ortak bir havuzda yine en iyi mimarlarımız bu işte gerçekten kendini kanıtlamış arkadaşlarımızın da fikirleri, önerileri, bu işe ilişkin hocalarımızın fikirleri, önerileri doğrultusunda hasar tespiti, inşaat sürecini, zemin etüt raporunu ve yeni yapılacak yerlere ilişkin tüm süreci büyük bir titizlikle yürütmeye devam ediyoruz.”