Gaziantep Üniversitesi Rektörü Arif Özaydın, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü etkinliğinde "selamlama" konuşması yapmak için davet edildiği sahnede, hazır dinleyecek birilerini bulmuşken tüm konuşmacıların toplamından fazla sahnede kalarak bol keseden atıp tutmuştu.
Sahnede kaldı çünkü diğer konuşmacılar gibi kürsüden katılımcılara selam verip inmek yerine yaka ve kafa mikrofonuyla adeta hazırlıklı çıktığı kürsü yetmeyince, hareketli bir noktada sahnede gezinip adeta karşısındakileri sınıfta ders verdiği öğrenciler gibi görüp “başarı”larını anlattı.


Özaydın'ın bu hareketi karşısında çalışan gazeteciler salonu terk etmişti. O nedenle konuşmanın içeriğine sonradan vakıf olundu ama üstüne düşen ve detaylarını araştıran olmadı.

Vebal kalmasın diye arşive bakıp, bir iki telefon da açınca kazın ayağının Arif efendinin anlattığı gibi olmadığı anlaşıldı.

Adeta şov yapan Özsağır'ın,  "Eczacıbaşı ile yarışıyoruz" diye hava attığı ama faaliyete girmediğini ve bu merkezin açılmaması nedeniyle şehir ve ülke olarak neler kaybettiğimiz de görüldü.

Hala faaliyete girmeyen o tesis için zamanın Bilim ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank büyük destek sağlamıştı. Çünkü Bakan Varank da tıpkı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gibi yerli ve milli sanayiye büyük önem veriyor, Erdoğan'ın da direktifleriyle bu alanda kamu ve özel sektör girişimcilerine ciddi destekler sağlıyordu.

Sağlanan destekler için de kalkınma ajanslarına büyük iş düşüyor, ajansların tek kalemde verdikleri en büyük destek de Gaziantep'te kurulacak bu tesise sağlanıyordu.

Çünkü proje gerçekten önemliydi ve başta Bakan Varank olmak üzere, dönemin Valisi, rektörü ve tüm ilgilileri heyecanlandırıyordu ama olmadı; Arif Özaydın, göreve geldiğinde işletme için yapılan ihaleyi iptal etti.
Detaylarını kurumun içinde süreci iyi bilenlerden aktaralım:
İhaleyi en düşük teklifi alan firma kazanmıştı;
İhaleyi iptal etmek isteyen Arif Özaydın, başarılı olamayınca, "zararlü", "maliyetini karşılamaz" şeklinde propagandaya başladı. Sonuç alamayınca da işletim ihalesine çıkmak yerine Zeugma adıyla bir firma kurarak bunun üzerinden işi götürmeye kalktı. İhale açmak yerine bu firma üzerinden teklif topladılar. Teklif aldıkları firmalardan biri de Eczacıbaşı oldu. Anlatılana göre, Eczacıbaşı temsilcileri ihale olmadan işe giremeyeceklerini belirterek, teklif vermek için ileride iptal olursa uluslararası tahkim şartı ve 5 milyon dolar teminat istemişti.
Arif Özaydın, "Bu para çok, teminat benim" deyince de firma temsilcileri "Zaten teminat sen olduğun için sorun var. Yasaya uygun davranmıyorsun, işin takipçisi olacağız. Eğer ihale açmadan bu işi yaparsanız ilgili mercilere başvururuz" yanıtı vererek toplantıyı bitirmişlerdi.

Oysaki Bakan Varank tesisi çok önemsiyordu.

20 Ekim 2020'de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan açıklamada, Bakan Mustafa Varank'ın "Türkiye’nin Orta Doğu’ya açılan kapısı olan Gaziantep’te kanser hastalarına şifa olacak bir tesis inşa ettiklerini, Proton Hızlandırma ve Radyofarmasötik Tesisi’nde üretilecek moleküllerle hem ithalatın önüne geçileceği hem de yenilikçi bilimsel çalışmaları destekleyeceklerini" açıkladığı duyurulmuştu.

Proton Hızlandırma ve Radyofarmasötik Tesisi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğünün en büyük bütçeli projesi olmuş, tesiste kullanılacak TR 19 model proton hızlandırıcı montajının ardından 2021’de radyoaktif ilaç üretimine geçileceği bildirilmişti.

Bakan Varank çok heyecanlıydı, çünkü kanser tedavisinde kullanılacak ilaçların üretimini yapacak tesis büyük bir projeydi.
Proje için Gaziantep Üniversitesi ile İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından imzalar atılmış ve o dönemin parasıyla yaklaşık 47 milyon liralık bütçesinin 23 milyon 500 binlik kısmı ile kalkınma ajanslarının bir seferde verdiği en yüksek destek ile yapımına başlanacak tesiste, özellikle kanserli hastalarda hastalığın teşhisi, hangi evrede olduğu, metastazları gibi yapılacak kritik değerlendirmelerde güvenilir sonuçlar alacak radyoaktif malzemeler üretilmesi hedeflenmişti.

Halen bakanlığın ve üniversitenin resmi web sitelerinde yer alan haberlerde, projenin başındaki Gaziantep Üniversitesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Elboğa da konuşturulmuştu.

Elboğa, kanser tanı ve tedavisinde rutin olarak kullandıkları radyoaktif ilaçlar için yurt dışına ciddi miktarda döviz verdiklerini ifade ederek, “Bu giderlerden kurtulacağız. Sonrasında ürettiğimiz farklı molekülleri çevre, komşu ülkelere ihraç etmeyi planlıyoruz. Bu hedefler tuttuğunda tesisimiz 3-4 yılda kendini amorti edecek. Bu tip ilaçların bir ömrü var. İstanbul’dan bir ürün 4-5 saatte Gaziantep’e geliyor. İlacın yarı ömrünün 110 dakika olduğunu dikkate alırsak 2 ya da 3 kere yarılanma ömrü demektir. Yani İstanbul’dan bana ilaç gönderilirken burada kullanacağım ilacın yaklaşık 3 misli yüklenip öyle gönderilmesi gerekiyordu. Bu da ister istemez maliyetlere yansıyordu. Bu maliyetler artık Gaziantep’te üretildiğinde yansımayacak" demişti ama olmadı.

Jeopolitik olarak önemli bir noktada bulunan Gaziantep, 4 saatlik bir uçuş mesafesiyle 1,8 milyar kişiye ulaşabilecek bir lokasyonda. Bu özelliğiyle Orta Doğu, Asya, Kuzey Afrika ve Avrupa’yı hinterlandına alan şehirde sanayi ve ticaret en önemli iş kolları olarak dikkat çekiyor.
Kurulacak tesisin sağlık endüstrisi ve sağlık turizmi alanlarında da Gaziantep’e artı değer katması amaçlanıyordu; yani sadece Gaziantep ve bölge illerinde değil, bu coğrafyadaki onlarca ülkeye de kolaylık sağlayacak ve milyonlarca dolarlık ihracat yapılabilecekti ama olmadı.

Olmamasına neden ise Arif Özaydın ve ekibi...
Ekibi için şimdilik ses çıkarmıyoruz çünkü asıl vebal Özaydın’ın omzunda.
Ekibe de ayrıca sıra gelir elbet.
Çünkü bir dönem FETÖ'nün cirit attığı kurumda, hain 15 Temmuz kalkışması sonrası her yeri işgal eden şebekenin açığa çıkarılmasıyla “örgütlü kötülüğün” hangi boyutta olduğunu öğrenmiştik. Şimdi de gün geçmiyor ki masonik tarzda bir yapı olduğu iddia edilen bu ekibin mobbing ve türlü baskılarla liyakatli hocaları oradan kaçırıp nasıl da kendi adamlarını köşe başlarına yerleştirdikleri ve en az FETÖ kadar örgütlü kötülük yaptığını duymayalım.



https://www.sanayi.gov.tr/medya/haber/gaziantepte-medikal-sanayi-hamlesi


https://habermerkezi.gantep.edu.tr/?p=57441