65 yıl boyunca "Topla dağıt, dinsin ağıt" sloganıyla yoksullara yardım eden "Pelerinsiz Kahraman" Mehmet Tekerlek son yolculuğuna uğurlandı.
Dün tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren hayırsever Mehmet Tekerlek’in (99) cenazesi, Bahattin Nakiboğlu Camii’nde kılınan namazın ardından Gaziantep Adti Mezarlıkta toprağa verildi.
Cenazeye Gaziantep milletvekilleri İrfan Çelikaslan ve Hasan Öztürkmen, eski milletvekili Nejat Koçer, GSO Başkanı Adnan Ünverdi, Şahinbey Belediye Başkan yardımcıları Cuma Güzel ve Sait Şahin ile çok sayıda vatandaş katıldı.
MEHMET TEKERLEK
Antep Harbi kahramanlarından Manifaturacı Gazi Hacı Muhammed Nuri Tekerlek’in oğlu Mehmet Tekerlek 1926 yılında Kabasakal Mahallesinde dünyaya geldi.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı memurluğu yaptığı sırada 1956 yılında başlatılan yardım seferberliği kapsamında açılan bir kurs için eleman bulmak için araştırma yaptığı sıralarda Gaziantep‘teki mahallelerde yoksul vatandaşların durumunu görünce ihtiyaç sahibi ailelerin adreslerini not aldıktan sonra yardıma başladı. Bekar olduğu için sürekli yemek yediği lokantalarda arta kalan yemeklerin atıldığını görünce çok üzülen Tekerlek, bu yemekleri yoksullara ulaştırmaya karar verdi.
Mehmet Tekerlek; lokantalardan, otellerden, düğün ve taziye evlerinden topladığı yemekler ile hayırseverlerin verdiği eşyaları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya devam etmiş. Çocukların aç uyumalarına gönlü elvermeyen Mehmet Tekerlek, geceleri yoksulların kapısını çalarak yemek dağıtmış ve ‘Topla Dağıt Dinsin Ağıt’ sloganı ile kısa sürede herkesin takdirini kazandı.
Yardım çalışmalarına ilk etapta motosiklet ile başlayan Tekerlek, lokantaların kapanmasına 5-10 dakika kala aldığı yemekleri belirlediği adreslere ulaştırdı.
Yemek dağıtma saati geldiğinde mahallelinin onun yolunu gözlediğini bilmemin üzüntüsünün yanı sıra onlara yardım edebilmenin de sevincini yaşadığını vurgulayan Mehmet Tekerlek, Kubbiye dergisinde yayınlanan bir röportajda yardım için gittiği semtlerde ailelerin arabasının sesinden onun geldiğini anladıklarını ifade ediyor ve şunları anlatıyor:
“Kış günleri yardım götürdüğümüz mahallelerde durduğumuz zaman arabamızın arkasına taş koyardık kaymasın diye. Kapısının önünde durduğumuz evlerde aç yatmış olanlar olurdu. Yaz günlerinde ise sıcak olduğu için insanlar evlerinin avlusunda yatardı. 40 – 50 metre karelik gecekondularda. Altlarına bir şilte açmış olurlardı; yer yatağı, döşek, minder bile olmazdı altlarında. Çocukların üçü dördü yan yana bir şiltede yatardı. O mahalleye yemek dağıtmaya geldiğimiz zaman çoğu çocuk aç yatmış olurdu. Arabamızla evlerinin önüne gelip durduğumuz zaman aç yatan çocukları uykudan kaldırırlardı. Gittiğim mahallelerdeki muhtaç aileler ben geldiğimde çocuklarına Ayşe, Fatma, Mustafa, Hasan kalkın! Mehmet Tekerlek geldi, yemek geldi, diye seslenirlerdi. Bu sahneleri çok gördük. Yemeğin geldiğini arabanın sesinden anlıyorlardı ve o çocukları uyarırlardı. Dağıttığımız yemekler ile karınlarını doyurup tekrar atıyorlardı çocuklarını.”
Yaptığı çalışmalar nedeniyle büyük takdir toplayan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Üstün Hizmet Madalyası ile ödüllendirilen Mehmet Tekerlek 64 yılı fiili olarak sürdürdüğü yardımları rahatsızlıkları nedeniyle son dönemde bir ekiple birlikte devam ettiriyordu.