Gaziantep’te kentin gastronomi mirasını gelecek kuşaklara nakletmek ve uluslararası arenada tanıtmak için Peynir Müzesi açıldı.

Müzenin açılışına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ilk Türkçe sözlük niteliği taşıyan Dîvânu Lugâti't-Türk’te peynirin ilk defa ‘udma’ kelimesiyle kullanıldığını belirterek, “Biz, peynirin uyutulmasında udmayı söyledik. Şimdi ise Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile peynirin uyanışını gerçekleştiriyoruz” dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise,  müzenin kentin gastronomisine önemli katkılar sağlayacağını kaydederek. “Bugüne kadar hep başkalarına ait peynirlerin hikâyesini dinledik. En güzel peynir Anadolu’da olmasına rağmen bir türlü dünyaya pazarlayamadık. ‘Peynir nasıl yapılır, peynir nasıl çeşitlendirilir, peynir nasıl tanıtılır?’ sorularına cevap aramak için açtığımız bu müzenin şehrimiz için hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu. 

Şahinbey ilçesine bağlı Kozluca Mahallesi’ndeki Eski Hamam, Vakıflar Bölge Müdürlüğünce restore edilerek Udma Peynir Müzesi adıyla tekrar hizmete açıldı. Müzede, peynirin üretim aşamasından sofradaki halini alması sürecine kadarki bütün safhaları ziyaretçilere gösterilecek. Müzede ayrıca ünlü şeflerin gösterilerinin sergileneceği bir restoran ve peynir satışlarının gerçekleşeceği bir market de bulunacak.