SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü tarafından organize düzenlenen “Popüler Diyetler: Sağlıklı Mı?” başlıklı panel son yılların modası haline gelen ve çoğunlukla hızlı kilo kaybıyla öne çıkan diyetlerin sağlığa olan zararlarını gözler önüne serdi.
Panelde konuşan SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, insan vücudunun en temel ihtiyacının beslenme ve bilgi olduğunu söyledi. İnsanın yeterli ve dengeli beslenmeden yaşamını sağlıklı olarak sürdürmesinin mümkün olmayacağını anımsatan Prof. Dr. Dağlı, “Beslenme insan vücudunun enerjisi, bilgi ise hayata tutunması için en önemli ihtiyaçtır. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte bilgiye ulaşmak çok kolay hale geldi. Ancak her bilgi doğru bilgi demek değildir” dedi.
HIZLI KİLO KAYBINA DİKKAT
Gelişen teknolojisi sayesinde insanların pek çok şeyi tek bir tuşla yapabildikleri gibi, vücut ağırlığını azaltmayı da aynı pratiklikle başarmayı beklediklerinin altını çizen Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Deniz Mıhçıoğlu ise hızlı kilo kaybının başta kalp hastalıkları olmak üzere birçok organda yapısal ve işlevsel bozulmalara yol açtığını ifade etti.
SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Efsun Karabudak da teknolojinin gelişmesi ile masa başında çalışma süresinin uzaması, hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşması ve ayak üstü beslenmenin artması ve estetik kaygılar gibi nedenler başta olmak üzere vücut ağırlığındaki artış ve getirdiği sağlık sorunlarının her geçen gün arttığını anımsattı.
OBEZİTE EN ÖNEMLİ HALK SAĞLIĞI SORUNU
Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Özge Küçükerdönmez, “Popüler Diyetlere Kanıta Dayalı Bakış” başlıklı sunumunda obezitenin modern çağın en önemli halk sağlığı sorunlarından biri olduğuna değindi. Obez veya aşırı kilolu olmanın bireyi kardiyovasküler hastalıklar, hipertansiyon, insülin direnci, diyabet, üreme sorunları, karaciğer ve böbrek hastalıkları açısından daha büyük risk altına soktuğunu dile getiren Doç. Dr. Küçükerdönmez, beslenme müdahalelerinin obezite yönetiminde önemli bir rol oynadığını ve bu bağlamda çok sayıda diyetin popüler hale geldiğini ifade etti.
Doç. Dr. Küçükerdönmez, insanların estetik kaygılarını, minimum çaba ile daha iyi görünme ve daha iyi hissetme zaaflarını bilen kişilerce, sağlığa yararlı olduğu iddia edilen ancak bilimsel dayanağı olmayan popüler diyetlerin ticari amaçla piyasaya sürüldüğünün de altını çizdi.
POPÜLER DİYETLERİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ
“Popüler Diyetlerin Sürdürülebilirliği” başlıklı sunum yapan Gaziantep Kilometre Beslenme Hizmetleri Uzmanı Diyetisyen İrem Neci Ünal, toplumsal trendlerin, pazarlama stratejileri ve bireylerin kilo verme arzularının her yıl yeni bir beslenme akımının gündeme gelmesine ve şok diyetlerin popüler olmasına neden olduğunu anlattı. Ünal “Popüler diyet akımlarının sağlığa uygunluğunun en önemli kriterlerinden biri de vücuda zarar vermeden uzun süre uygulanabilir olmasıdır” diye konuştu.