Samsunlu ressam Melek Yıldız Ergül, akrilik boya ve karışık teknikte yaptığı soyut figüratif eserlerinden oluşan “Zamana Dokunmak” temalı “Amazon Kadınlar” resim sergisini, Gaziantep SANKO Sanat Galerisi’nde sanatseverlerin beğenisine sundu.

Sergi açılışında eserlerine ve sanat anlayışına ilişkin bilgi veren Ergül, “Özünde Anadolu Kadını olan Amazon Kadınları, sanatsal ögeler kullanarak yorumladım” dedi.

Samsun bölgesinde yaşamış Amazon kadınlarının kültürel yaşantılarını beş yıldan beri proje olarak tuvallerine yansıttığını belirten Ergül, “Amazon kadınlarının yaşam kültürlerinde giydikleri kostümleri, kullandıkları savaş aletlerini danslarını hayata bakış tarzları, duruşları ve felsefelerini resimlerime yansıtarak yaşanmış bir hayatı ve kültürü anlatmaya çalıştım” şeklinde konuştu.

“Amazon Kadınlar tuvale at, kalkan, ok ve miğfer olmadan aktarılamaz” diyen Ergül, Amazon Kadınların özünde Anadolu Kadını olduğu gerçeğine dikkat ettiğini söyledi.

Amazon Kadınları yorumlarken güç ve cesarete vurgu yaptığını anlatan Ergül, “Amazon Kadınlar egemen olmakla beraber, savaşa erkeklerle beraber giderler ve öyle fedakarlar ki, iyi ok atmak amacıyla sağ göğüslerini dağlarlar. Resimlere bu ayrıntıyı da aktardım” ifadelerine yer verdi. 

Asıl amacının Amazon kadınları resimleyerek Samsun’un tarihi ve kültürel değerlerini ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtmak olduğunu ifade eden Ergül, şunları kaydetti:

“Amazon Kadınlar, Samsun bölgesinde yaşayarak bir döneme iz bırakmış kültürdür. Bu sergileri proje olarak yurt içi ve yurt dışında açmaya devam edeceğim. Amazonlar seri halinde çalışmalarım. Amazonlar hakkında gerekli bilgileri toplayıp hayal gücümle yoğurarak çalışmalarımı sürdürdüm. Belgesel niteliğinde değil, sanatsal öğelerle süsledim.”

Gaziantep’te geçen yıllarda çalıştaya katıldığını ve SANKO Sanat Galerisinde karma resim sergisinde eserlerini sergilediğini vurgulayan Ergül, şöyle devam etti:

“Türkiye’de sanat çevrelerinde bilinen ve bilinen sanatçıların sergi açmaktan mutlu oldukları SANKO Sanat Galerisi, çok önemli bir işlev üstleniyor. Galerinin bu noktaya gelmesi için çaba gösteren yönetimi ve ekibi kutluyorum. Herkes işini çok iyi yapıyor. SANKO Sanat Galerisi ev sahipliğinde Gaziantep’te açtığım ilk kişisel sergimde 30 eser yer alıyor. 31’inci kişisel sergimde eserlerimi sanatseverlerle buluşturmaktan mutluyum. Resim tutkunlarını eserlerimi izlemeye ve yorumlamaya davet diyorum”

Melek Yıldız Ergül’ün “Zamana Dokunmak” temalı “Amazon Kadınlar” resim sergisi, SANKO Park AVM üçüncü katta bulunan SANKO Sanat Galerisi’nde 6 Ekim’e kadar ziyaret edilebilecek.

Sergi açılışına, İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Mehmet Aykanat, SANKO Sanat Galerisi Yürütme Kurulu Üyeleri Cengiz Halil Çiçek ve Murat Köylüoğlu, sanatçı ve sanatseverler katıldı.

MELEK YILDIZ ERGÜL

Ressam Melek Yıldız Ergül, Samsun’da doğdu. 19 Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi bölümü bitirdi. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bazı liseler ile güzel sanatlar lisesinde resim ve sanat tarihi öğretmenliği yaptı.

Çalışmalarının ana teması “Amazon Kadınları” olan sanatçı, İngiltere, Fransa, Yunanistan, Almanya, Belçika, Hollanda, Makedonya, Bulgaristan ve KKTC’de birçok karma sergiye katıldı.

Ulusal ve uluslararası sempozyum ve çalıştaya katılan sanatçının, yurt içi ve yurt dışında birçok müze ve özel koleksiyonda eseri bulunuyor.

GESAM, ASGAD ve SAKÜDER üyesi olan sanatçı, çalışmalarını Samsun’da kurduğu atölyesinde sürdürüyor.