Sigara bağımlıları açısından Ramazan’ın önemli bir fırsat sunduğunu belirten Solunum Derneği TÜSAD Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr.  Volkan Kara, “edindiğiniz disiplini sürdürün” tavsiyesinde bulundu. Ramazan sonrasında sigara tüketimine birdenbire geri dönmenin sağlığa büyük zararları olduğunu da hatırlatan Kara, “Verilen aradan sonra tekrar sigaraya başlamak hipertansiyondan kalp krizine pek çok soruna neden olabilir” uyarısı yaptı.

Solunum Derneği TÜSAD, içinde bulunduğumuz Ramazan ayının sigarayı bırakmak adına çok büyük bir fırsat olduğunu belirterek, bu ay içinde sürdürülen bağımlılıktan kurtulma çabasının Ramazan sonrasında da devam ettirilmesi çağrısında bulundu.

Ramazan ayının davranışsal ve düşünsel öz disiplin sağlayarak, tütün ve nikotin bağımlılığından kurtulmak için en uygun zaman olduğunu belirten Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Volkan Kara, “Sigara içen bireyler, Ramazan ayında yaklaşık 16 saat boyunca uzak durmayı deneyimliyor. Bir ay boyunca gösterilen sigarayı bırakma iradesi uzun vadede de devam ettirilerek, bu zararlı bağımlılıktan kurtulmak mümkün” açıklamasını yaptı.

Sigara ve nikotin bağımlılığından kurtulma çabasının Ramazan ayının en önemli getirilerinden biri olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Kara, şu bilgileri paylaştı: “Ramazan boyunca sigaradan uzak durmayı başaran birey ortaya koyduğu irade ile nikotin yoksunluğu ile baş etmeyi başarabiliyor. Bu irade aslında sigara alışkanlığından kurtulmanın mümkün olduğunun da bir işareti. Sigara bağımlılığı ile mücadelede, sigaradan ayrı kalınan süreler ne kadar uzar ve sürekli hale gelirse sigaraya duyulan ihtiyaç da bir o kadar azalıyor. Birçok sigara kullanıcısı bu dönemde sigarayı kalıcı olarak bırakabiliyor. İşte bu çabayı Ramazan ayı sonrasında da sürdürülerek, bu zararlı alışkanlıktan kurtulabilirsiniz.”

UZUN ARADAN SONRA YENİDEN İÇMEK TEHLİKELİ

Gerek Ramazan boyunca gerekse Ramazan bittikten sonra sigara ve tütün ürünlerine geri dönmenin zararlı etkileri olduğunu ifade eden Kara, bu konuda şu bilgileri verdi: “Gün boyunca sigara içmemenin ardından, yeniden başlayan ve üst üste tüketen kişilerde kanda aniden nikotin ve karbonmonoksit düzeyinde yükselme olabilir. Damarlarda daralmayla birlikte yüksek kan basıncı (hipertansiyon) durumu yaşanabilir. Damarların bozulan yapılarından dolayı balonlaşma ve yırtılma oluşabilir, bunun sonucunda da başta beyin kanaması ve vücudun yeterince oksijenlenmemesi durumu ortaya çıkabilir. Ayrıca ani nikotin artışı çarpıntıya ve kalp krizine neden olabilir.”

NİKOTİN YOKSUNLUĞUNA DİKKAT!

Kara, bu dönem ve sonrasında sigarayı bırakmanın önündeki en büyük engelin yoksunluk olduğunu hatırlatarak, uyarılarına şöyle devam etti: “Nikotin bağımlılık yapan bir kimyasal olduğundan, uzak durma çabalarının ilk dönemlerinde baş ağrıları, ruh hali değişimleri, yorgunluk gibi bedensel rahatsızlıklar yaşanabilir.   Bu şikâyetlerin azaltılması ve sağlıklı yönetimi için profesyonel destek almanızı öneriyoruz.”

EDİNDİĞİNİZ DİSİPLİNİ SÜRDÜRÜN

Eğer istendiği takdirde Ramazan’ın kalan günlerinin sigarayı bırakmak için bir fırsat olabileceğini aktaran Kara, bağımlılıktan uzun vadede kurtulmak isteyen kişilere şu önerileri yaptı: “Bir kısım sigara kullanıcısının tercihi ‘soğuk hindi’ stratejisi olarak adlandırılan ve sigarayı ilk günden itibaren aniden ve kesin şekilde bırakmak olabiliyor. Bazı kişiler ise günlük sigara tüketimini kademeli olarak azaltarak, orucu açar açmaz bastıran sigara isteğini ertelemek şeklinde kademeli olarak azaltabiliyor. Yapabildiklerini görmek, kendine güven başarılı sonuca giden önemli bir adım oluyor. Ramazan ayında bağımlılıktan kurtulmak isteyen kişiler iftardan sonra yürüyüş yaparak, bol su tüketerek, fiziksel aktiviteyi artırarak sigara içme isteklerini azaltabilir. Birlikte yapılan iftarlarda sigara içmeyerek ailelerini ve sevdiklerini pasif içicilikten koruyabilirler. Edindiğiniz disiplini Ramazan sonrasına taşıyarak sağlıklı bir geleceğe adım atabilirsiniz.”