Ailesiyle birlikte Türkiye’ye sığınan Suriyeli Ravda Nur, kamplarda yaşayan kız çocuklarının okula gönderilmesi ve erken yaşta evlendirilmemesi için dernek kurdu

Ülkesindeki savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan ve ailesiyle birlikte yerleştirildiği kampta gösterdiği başarıyla dikkatleri üzerine çekerek Türk vatandaşlığına alınan Suriyeli Ravda Nur Cuma, Suriyeli kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmemeleri ve okula gönderilmeleri için dernek kurdu. Kendi adını verdiği dernekle 'Suriyeli Kardelenler'e umut olacağını söyleyen Cuma, "Ben başardım, onlar da benim gibi mücadele ederek kazanabilirler" dedi.

VATANDAŞLIK VERİLDİ
14 yaşındayken, 10 çocuklu ailesiyle birlikte Suriye'nin İdlip kentinden Türkiye'ye gelerek önce Hatay'a ardından Kilis'teki mülteci kampına yerleştirilen Suriyeli Ravda Nur Cuma, kısa sürede Türkçe öğrenip, kendilerine yapılan insani yardım için Türkiye'ye yazdığı şiiri devlet büyüklerinin de katıldığı bir törende okumasıyla dikkatleri üzerine çekmişti. Cuma, dil eğitimi için ABD'ye gitmek isterken pasaport sorunu çıkınca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla istisnai vatandaşlık verilerek eğitimini tamamlayabilmişti.

ÖNCE KARDEŞLER
Suriye'de normal bir hayat yaşadığını, bir köyden gelerek yaşamını değiştirdiğine dikkat çeken Ravda Nur Cuma, "Ben destek de görerek bir şeyler başardım. Benim gibi yapabilecek pek çok Suriyeli genç kız var. Kız çocuklarının mutlaka okuması gerekiyor, okumayan erken yaşta evlenmek zorunda kalıyor. İlk olarak kendi ailemden başladım. Benden sonra 7, 9 ve 11. sınıfta okuyan 3 kız kardeşim var. Ailemi çok zorladım. Şimdi onlar İslahiye'de okula devam ediyor" şeklinde konuştu.

GELİN ETME, OKULA GÖNDER
Hasan Kalyoncu Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde okuyan Cuma, bugüne kadar ülkesindeki genç kızların sorunlarını anlatmak için Dünya Liderler Zirvesi dahil olmak üzere pek çok platformda sesini duyurmaya çalıştı. Mücadele için bireysel çalışmaların yeterli olmayacağını düşünen Cuma, bazı vatandaşlarıyla birlikte dernek kurarak çalışmalarını hızlandırdı. Kendi adını verdiği derneğin, kamplarda ve şehirlerde yaşayan Suriyeli kız çocukları ve gençler için model olmasını istediğini söyleyen Cuma "Ben aileme, çevreme ve diğer baskılara rağmen eğitim almayı başardıysam onlar da başarabilir" diye konuştu.

Kaynak: SABAH