SPOR
Giriş Tarihi : 21-11-2022 11:54

TFF kulüpler için GES kuracak

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi, kulüplerin maliyetlerini azaltmak için İç Anadolu Bölgesi’nde 50 MW gücünde bir güneş enerji santrali kuracaklarını açıkladı.

TFF kulüpler için GES kuracak

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi, kulüplerin maliyetlerini azaltmak için İç Anadolu Bölgesi’nde 50 MW gücünde bir güneş enerji santrali kuracaklarını açıkladı.

Gaziantep’te oynanan Türkiye ve Çekya maçı öncesinde İmam Çağdaş’ta TFF Yönetim Kurulu Üyeleri, Çekya Futbol Federasyonu Başkanı Fousek Petr ve Çek Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu üyeleri ile gazeteci ve yazarlarla yemekte bir araya gelen Büyükekşi yemeğin sonunda  gazetecilere yaptığı değerlendirmede Türk futbolunda kangren haline gelen kulüp borçları ve yeni sporcu yetiştirilmesiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Futbolda sürdürülebilirliği hedeflediklerini, bu nedenle farklı ülkelerdeki modelleri araştırdıklarını belirten Büyükekşi, kulüplerin 20 -25 milyar lira borçlarının bulunduğunu, bunun vade farklarıyla birlikte neredeyse iki katına çıktığına dikkat çekti.

Kulüplerin güncel durumlarıyla mevcut borçlarını ödemelerinin mümkün olmadığını ancak spor dışı kaynaklarla bunun çözülebileceğine vurgulayan Büyükekşi, “Borçların ödenebilmesi ile ilgili bir projemiz var. TFF Başkan Vekili Yusuf Günay EPDK eski başkanı. Bu dönemde enerji fiyatları da malum çok yükseldi. Özellikle de elektrik fiyatları. Geçen gün bir olay yaşadık. Malatya’nın maçı naklen yayınlanacak, 2 saat kalmış maçın başlamasına, parasını ödemedikleri için elektrikleri kesmişler. Kriz son dakikada çözüldü. 300- 400 bin lira ödediler elektrik açıldı. Bu sorunları aşmak için bir hedef belirledik. Bütün kulüplerimize bir yazı çıkardık. İç Anadolu bölgesinde güneş enerjisi santrali (GES) kuracağız. Her kulübün ihtiyacı kadar. Şu anda epey bir kulüp cevap verdi. 50 MW büyüklüğünde bir yatırım yapacağız. Hazine’den tarım arazisi olmayan arsa alacağız. Aksaray veya Niğde civarında 600 dönümlük bir arazide kurulmasını planlıyoruz. Hedefimiz kulüplerin cebinden hiç para çıkmadan, kalıcı bir gelir elde etmelerine destek olmak. Her kulüp kendi ismine ihaleye çıkıp alan şirketle yatırımı yapacak. Şu anda sürenin kaç yıl olacağı, ve ne kadar ödeneceği belirlenmedi. Mesela 100 lira ödenecekse, ilk etapta yüzde 40’ını mı, 50’sini mi ödeyecek, hepsi konuşulacak. O süre sonunda da, kulüp hiç bir para ödemeden enerji santrali kulübümüze devredilecek. Yeni çıkan yönetmeliğe göre, her şirket veya kurum, lisans almadan tükettiği kadar kendi elektriğini üretebiliyor. Türkiye’nin neresinde üretseniz sisteme verip, faaliyet gösterdiğiniz şehirden alabiliyorsunuz. Ancak, bunu kulüplerin tek tek yapacak ne bilgisi ne elemanı var. İşletme süresi içinde, daha az elektrik parası ödeyecek şekilde kulüplerimize kalıcı bir gelir sağlanması hedefleniyor” dedi.

Kulüplerin mali sorunlarının çözümü için alt yapıdan iyi futbolcular yetişmesinin önemli bir çare olacağına işaret eden Büyükekşi, “Süper Lig takımlarına akademi kurma zorunluluğu getireceğiz. Hem içeride kulüplerimizi ziyaret ederek bilgi alıyoruz, hem de yurt dışında araştırmalar yapacağız. Türkiye’ye uygun modeli belirleyeceğiz” diye konuştu.

AdminAdmin