Gaziantep Valisi Kemal Çeber, ülkenin ve dünyanın önemli bir sorunu haline gelen uyuşturucu bağımlılığıyla ilgili etkin mücadele içinde olduklarını söyledi.
Valilik Toplantı Salonuda İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Halil Şen, İl Emniyet Müdürü Celal Özcan ve kurum müdürleriyle 2023 yılı değerlendirmesi yapan Vali Kemal Çeber, geçen yıl yaşanan deprem felaketi nedeniyle herkeste odak noktasının deprem olduğunu ancak yılın ikinci yarısında rutin faaliyetlere yoğunlaşıldığını söyledi.

Vali Çeber, “İlimizde yapılan çalışmalarda en dikkatimi çeken aranan şahısların yakalanması. Bu konuya şundan dolayı özel önem veriyoruz, suç işleyenler yaptıklarının yanlarına kar kalmayacağını bilmeli. Aranan şahıslarla ilgili çalışmalarda gözaltına kişilerin ortalama 15. kez suç islediğine şahit oluyoruz.  Aranan şahısların yakalanmasına özellikle üstüne düşüyoruz. Bunların yakalanmasında ülkede ilk sıralardayız. Yakalama oranlarında 3 kat artist oldu. Deprem nedeniyle bir sure faaliyetlerde rutin dışında amirlik olmasına rağmen yine de önceki yılın çok üstünde bir yakalama oranına ulaştık.  Emniyete bölgesinde asayiş suçlarında yüzde 4,4 azalış var, Jandarma bölgesinde ise yüzde 13 düşüş var. Burada kolluk kuvvetlerinin cabasının yani sıra toplumsal mücadele de çok önemli. Tipik trafik suçlarında olduğu burada da duyarlılık çok önemlidir. Bağımlılıkta da asayişte de trafikte de toplumsal duyarlılık esastır” dedi. 

Gaziantep’te narkotik suçlarla etkin bir mücadele verildiğini anlatan Vali Çeber, “Bu alanda Türkiye’de birinci olduk. Yapılan çalışmalar nedeniyle emniyet ve jandarmadaki tüm mesai arkadaşlarımı tek tek tebrik ediyoruz. Bu konuda basınımız da üzerine düşen görevi yerine getiriyor. Hedefimiz narkotik suçları ilimizin ana asayiş problemi olmaktan çıkarmak. Evlatlarımızı bu beladan kurtaracağız” diye konuştu. 

Deprem felaketinde 40 gün Nurdağı’nda koordinatör vali olarak örev yaptığını anımsatan Çeber, “Yaşanan felaket çok büyüktü. Hiçbir şeyin olmadığı söylenilen Gaziantep merkezde bile 400 insanımızı kaybettik. Bu az bir rakam değil. Binlerce insanımızı kaybettik. Rize’den koordinatör olarak Nurdağı’na geldiğimde insanlarımız çadırlarla barınıyordu. 40 gün sonra gittiğimizde devletimizin ve milletimizin üstün gayretleriyle insanların yüzde 89’dan fazlası konteyner kentlere taşınmıştı bile. Özellikle yabancı gazeteciler olayın büyüklüğü karşısında yapılacağını söylediğimiz hizmetlere inanamıyordu ancak sonradan beni arayarak şaşkınlıklarını ifade ettiler. İlimizde depremde yıkılan konutlar nedeniyle inşa edilecek konutların 25 bin 700’ün ihalesi yapıldı. 10 bini teslim aşamasına geldi ancak bunlar sadece bina yapmakla biten işler değil. Alt yapısı ve diğer hizmetleri nedeniyle teslim süreci uzuyor. Şu an 2 bin konut tamamen bitmiş, bürokratik işlemleri devam ediyor. Biter bitmez teslim edilecek” diye konuştu. 
Gaziantep’te depremin hemen ardından yapılan çalışmalarda 26 bin civarında orta ve ağır hasarlı bina tespit edildiğini; 4 bini anında, 5 bini de acil yıkılması gereken bina olduğunu anımsatan Vali Çeber, deprem çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi: 

“Şu ana kadar 11 bin bina yıkıldı. Sadece şehir merkezinde 3 bin 900 bina yıkılacak. Bunlar hemen yıkılabilecek yerlerde değiller. Sağlam binaların arasında olanlar var. Bunların arasında yine tarihi eserler ve mahkemelik olanlar var. O nedenle yıkım biraz yavaş ilerliyor. Yıkımda şu anda yüzde 75 oranındayız.  Yerinde dönüşüm için 13 bin kişi başvurdu. 32 bin 700 kişiye de 483 milyon lira kira ödemesi yapıldı. Şehir merkezindeki tarihi camilerle ilgili ciddi bir analiz sonrası kurtarma çalışmaları yapılacak. Bu camiler dışarından bakıldığında bazıları çok sağlam görünüyor ama termal görüntülemelerde zeminlerinde çok ciddi sorunlar tespit edilenler var. Yine kubbe veya ana taşıyıcılarında sorunlar olanlar var. Gaziantep Kalesi’ni 6 ayda tamamlayıp ziyarete açarız diye düşünüyorduk ama uzmanların incelemesi sonrasında bunu sağlam bir şekilde yapmak için en az 2 yıl gerektiği ortaya çıktı. Bu mekanlar bize ecdattan emanet, yüzlerce yıldır ayaktalar. Biz de gelişigüzel ibatede veya ziyarete açmaktansa yine yüzlerce yıl hizmet verecek şekilde sağlamlaştırmalıyız.” 

Vali Çeber, bir soru üzerine mevcut valilik binasının, yeni bina yapımı karşılığında Büyükşehir Belediyesi’ne devredildiğini kaydederek, “Sayın Belediye Başkanımızla birkaç kez bu konuyu konuştuk. Başkanımız burayı Millet Parkı içinde değerlendirmek istiyor. Bir kısmı kütüphane olabilir. Emniyet binamızın yıkılan kısmının yerini de yeni bina yapılması karşılığında TOKİ’ye devrettik. TOKİ burayı değerlendirecek. Benim kanaatim buralarda yeniden yapı yoğunluğu oluşturulması yönünde” diye konuştu. 

Gaziantep’in bir sanayi ve ihracat kenti olduğuna dikkat çeken Vali Çeber, “İlimizdeki 450 bin sigortalı çalışanın 250 bini sanayide çalışıyor. Sanayi biçim için çok önemli. Sanayi için önemli olan bir mesele de ürünlerin ihracata en hızlı ve kolay yoldan ulaştırılması. Bu noktada Amanos Tüneli çok önemli. Epeydir konuşuyordu ancak artık ihale aşamasına geldi. Daha önce Karayolları Genel Müdürlüğü bakıyordu, şimdi Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü bünyesine geçti. Böylece yapımı daha hızlı  olabilecek. Önceden 2 gidiş-2 geliş olarak düşünülüyordu. Şimdi ortasına bir de demiryolu hattı ilave edilecek. 70 yıllık rüya inşallah kısa sürede bitecek” dedi. 

Sağlık yatırımlarına da ayrı bir başlıkta değinen Vali Çeber, Şehir Hastanesi’nin hizmete girdiğini, eksiklerinin tamamlanması için çalışmaların hızla devam ettiğini belirtti. Vali Çeber, “Burası Kamu-Özel ortaklığıyla yapılan ve işletilen bir yer. Kamu üzerine düşeni yerine getirmeye çalışıyor. Doktor, hemşire atamaları yapıldı, yeni kadrolar da verilecek. Burası büyük bir hastane. Nizip ilçemizdeki hastanemiz de bitmek üzere. Oğuzeli’ne yeni bir hastane yapımına başlandı. Nurdağı’nda çelik konstrüksiyonlu hastane inşaatı sürüyor, 4 ay içinde bitecek. Şehitkâmil’de 1200 yataklı hastane yapılacak” diye konuştu. 

100 BİN SURİYELİ ÖĞRENCİ

Gaziantep’in sadece komşu iller için değil bölgesel anlamda bir cazibe merkezi olduğunu vurgulayan Vali Çeber, “Burası cazibe merkezi olarak kazançlı bir yer ama bunun külfetleri de var. Eğitim ve sağlıkta yönetmeniz gereken ciddi ihtiyaç ve sorunlar da buradan kaynaklanıyor. Yıllar önce eğitimde başarımız iyi değildi, ancak yapılan yeni okullar ve öğretmen atamalarıyla artık genel olarak eğitimde ülke ortalamasının üstündeyiz. Pek çok ilin nüfusundan fazla sayıda öğrencimiz var. Şu an öğrenci sayımız 700 bin civarında, bunun 100 bini de misafir öğrenciler. Mesai arkadaşlarımız üstün gayretlerle şehre hizmet ediyor, edecek. Çünkü hepimiz ekmeğimiz buradan kazanıyor, çoluk-çocuğumuzu bununla büyütüyoruz” dedi.