Gaziantep İl Afet Risk Azaltma Planı tanıtım toplantısında afet anında öncesinde ve sonrasında atılacak adımlar, ilgili kurumlar tarafından masaya yatırıldı.

AFAD binasında Vali Davut Gül başkanlığında gerçekleştirilirken toplantıya, AFAD Gönüllü ve Bağışçı İlişkileri Dairesi Başkanı Akif Can, Vali Yardımcısı Bülent Uygur, Büyükşehir ve ilçe belediye başkan ve temsilcileri ve ilgili kurum temsilcileri katıldı. 

Toplantıda konuşan Vali Davut Gül, afetle ilgili belki de en önemli sorunun şehirde yapı stoku ile ilgili olduğunu ifade ederek bunu büyükşehir ve ilçe belediyeleri, sivil toplum kuruluşları, Çevre Şehircilik Müdürlüğü ile çalıştıklarını, ama burada daha fazlasını yapmak gerektiğini söyledi.

 

Vali Gül, “Vatandaşlarımızın yaşadığı binaların önemli bir kısmının risk teşkil ettiğini bilmesi gerekiyor. Bunu bilerek de imkanı olanın bu evlerden çıkması, imkanı olanın bu evleri değiştirmesi, yeniden yapması, güçlendirmesi gerekiyor. Burada da özellikle belediyelerin kentsel dönüşüm çalışmaları var. Kentsel dönüşümde yapacakları, sağlayacakları kolaylık aslında kendi hayatlarını bir anlamda kurtaran bir kolaylık olmuş oluyor. Evet, hakkını alsınlar, evet değerini alsınlar ama bunun uzatılması, bunun geciktirilmesi şehri riske attığı gibi kendilerini de riske atıyor. Afetlerden korunmak bir kurumun ya da bir kişinin yapabileceği bir şey değil. Şehir olarak, ülke olarak bir kararlılık göstermemiz gerekiyor. İmkan varsa bu evleri değiştirmemiz gerektiğine inanmamız lazım, bilmemiz lazım el ele vererek bu sorunu çözeceğiz” dedi.

Kamu binaları başta olmak üzere herkesin kendi binasıyla ilgili deprem dayanaklılık testlerini yaptırması gerektiğini söyleyen Gül, “Olabildiğince kısa sürede güçlendirme mi gerekiyor, yıkım mı gerekiyor herhangi bir can kaybına sebebiyet vermeden elden geçirmemiz lazım. 20 yıl, 30 yıl, 40 yıl önce kaçak olarak üzerine yaptıkları ilave katlarda binaların çöktüğünü görüyoruz. Bununla ilgili kaçak yapılara beton verilmemesi konusunda bir karar almıştık.  Aynı şekilde gerek emniyet boyutuyla gerek jandarma, çevre şehircilik ve belediye boyutuyla takibimizi yapalım; yeni kaçak yapılara asla müsaade etmeyelim” diye konuştu.

Afet gönüllülerinin sayılarının artırılması gerektiğini vurgulayan Vali Davut Gül, gönüllülerin gerçekten eğitimini almış, afet durumunda alanda olan ve ne yapacağını bilen kişilerden olması gerektiğini söyledi. Özellikle belediyelerin ve Organize Sanayi Bölgesi'nin ve buna benzer kuruluşların altyapısının da buna çok müsait olduğunu anlatan Vali Gül,  sivil toplum kuruluşlarının bu işin içerisinde olmasının kendilerine güç katacağını kaydetti.

 

Gaziantep'te akredite kurtarma ekiplerinin sayısının yeterli olmadığını açıklayan Vali Gül, “Bu sayıları artırmamız gerekiyor. Aslında ekip hazır, malzemeleri hazır ne yapacağını biliyor, sadece akredite olunması gerekiyor. Afet anında sadece gönüllülük yetmiyor, sadece istek yetmiyor. O alanın bir kişiye teslim edip edilmeyeceğine dair ehliyet de gerekiyor” dedi.

Yapı stoklarının tekrardan gözden geçirilmesi gerektiğini tekrarlayan Vali Gül,  “Bir kar yağdı, karda her an şu tesis çöker mi, bu tesiste sıkıntı olur mu diye düşündük. Dolayısıyla da yine böyle bir kar yağışıyla, yine böyle bir afetle karşılaşacağımızı varsayarak en yeni planlayacağımız organize sanayi bölgeleri, özellikle İslâhiye’de ve yeni yapılacak merkezdeki organize sanayi bölgelerinin yapı standartlarının buna göre belirlenmesi lazım başka türlü olmaz” diye konuştu.  

 

Şehirlerde toplanma alanlarının sayısının artırılması gerektiğine de işaret eden Gül, “Özellikle kamuya ait yerler varsa bunlar da değerlendirilebilir; büyük okul bahçeleri ve benzeri yerler de değerlendirilebilir.  Aynı zamanda mutlaka tatbikat yapmamız lazım. Şunu görüyoruz, aslında konuyla ilgili yapılan planlarımızın içerisinde birçok şey yazıyor ama görevi kime verdik? ya da kurum olarak verdik ama o kurumda kim ne yapacak? Bunu netleştirmemiz ve uygulamaya işlerlik kazandırmamız gerekiyor. Afet eğitimleriyle ilgili 1 milyon 600 bin civarında vatandaşımıza eğitim verdik. Bunun önemli bir kısmı öğrenci bunu olabildiğince tekrarlamalıyız” dedi.

Toplantının ardından Vali Davut Gül ve protokol tarafından eğitim dönemini tamamlayan yerel afet gönüllülerine kimlik ve sertifikaları törenle dağıtıldı. Toplu fotoğraf çekiminin ardından toplantı sona erdi.