Gaziantep’te 400 bakkal ve 120 fırının veresiye defterleri hayırseverler tarafından satın alınarak yaklaşık 5 milyon liralık borç silindi.

Şirinevler mahallesinde bir bakkalın veresiye defterindeki borçların ödenmesi sırasında uygulama hakkında bilgi veren Gaziantep Valisi Davut Gül, şehrin yüzde 60'ının yaşadığı 81 mahallede belirlenen küçük esnafın defterlerinin kapatıldığını söyledi.

Vali Gül, SANKO, Merinos, Gülsan ve Köksan 'ın başını çektiği yaklaşık 20 hayırseverin katıldığı uygulama ile 5 milyon TL bütçe oluşturulduğunu söyledi. Borçların yaklaşık yüzde 80'inin ilk 4 firma tarafından karşılandığını bildiren Vali Gül, “Veresiye defterleri Vefa Destek ekiplerimiz tarafından tek tek hesaplanan borçlar hayırseverlerin şahitliğinde kapatılarak defterler satın alındı. Bakkalların kapılarına da borçların Zımem Defteri kapsamında hayırseverler tarafından ödendiğine yönelik afişler asıldı. Bu afişler de Ramazan Bayramı’na kadar asılı kalacak” dedi.

 

Uygulama ile küçük esnafın da desteklendiğine dikkat çeken Gül, “Defterlerini satın aldığımız bu esnafımızın 8 bin lira civarında alacağını ödedik. İçerideki ürünlere baktığımızda bunun en fazla iki katı bir sermayesi var. Biz özellikle dezavantajlı mahalleleri seçiyoruz, orada da küçük bakkalların defterlerini ödemeye dikkat ediyoruz. Böyle yaparak hem dar gelirli vatandaşın borcunu kapatıyoruz, hem de küçük esnafa destek olmuş oluyoruz. Bu uygulama bakkalların mahallelerde yaşamaya devam etmelerini de sağlıyor” diye konuştu. 

Öte yandan veresiye defteri kapatılan bakkal ise, “2 evliyim, 15 çocuğum var. Buradan kazandığım gelirle tüm çocuklarımı okutuyorum. Hepsine üniversite bitirmeyi amaçlıyorum. Çok güzel bir uygulama, vatandaş kıt kanaat geçindiği için 2 yıldan beri kalan ve bir kısmından artık ümidi kestiğim alacağım vardı. Allah devletimizden, milletimizden razı olsun.  Bu yöntemle hem biz nefes aldık hem de müşterilerimiz rahatladı” diye konuştu.