6 Şubat asrın deprem felaketinde yüzlerce iş makinesi ve vinçle Gaziantep merkez, İslâhiye ve Nurdağı ilçeleri ile  Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta haftalarca gönüllü olarak arama-kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarına katılan Gaziantepli hafriyatçılar, depremden sonra unutulduklarını dile getirdi. 

6 Şubat sabahı kriz masası kurarak 600 iş makinesi, 200 vinç ve 50 TIR ile Gaziantep şehir merkezi, İslâhiye ve Nurdağı ilçeleri ile Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş’taki kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarına katıldıklarını söyleyen hafriyatçılar, “6 Şubat’tan 22 Şubat’a kadar 3 hafta boyunca arama ve kurtarma başta olmak üzere, mezar kazma, yol açma gibi çalışmalarda bir kuruş talep etmeden gönüllü olarak hizmet verdik. Aradan zaman geçtikten sonra ağır ve orta hasarlı binaların yıkımı için buraya dışarıdan firmalar getirilip ihaleler verildi. Çoğunun ihalelere katılacak düzeyde belgeleri ve araçları bile yok. Bir maddeyi öne çıkararak ihaleleri birer birer yabancılara verdiler” diye tepki gösterdi. 

 

Gaziantep’te hafriyat işi yapan yüzlerce esnafın binlerce kişiye ekmek kapısı açtığını vurgulayan hafriyatçılar, “Allah bir daha böyle bir acı yaşatmasın, o zaman gözümüzü kırpmadan araçlarımızla, çalışanlarımızla birlikte gönüllü olarak işi yaptık. Vatan ve millet için para veya menfaat beklenmez ama normal zamanda yapılan işleri de birileri devreye girerek yabancılara veriyor ve bu bize dokunuyor. Belgelerimiz ve makinelerimiz yeterli ancak ihaleler bir şekilde yabancılara gidiyor. Belgesi ve makine parkı bile olmayan kişi veya kurumlar kiralama yöntemiyle araç getirip iş yapmaya çalışıyor. Bugüne kadar onların neden olduğu çok sayıda kaza oldu. Bazılarında meslektaşlarımız canından oldu. Bizim firmalarımız daha tecrübeli ve memleketin insanı, bu soruna bir çözüm bulunmasını istiyoruz” dedi.

Harfilatçılar taleplerini şöyle dile getirdi:  “Arama kurtarmayı biz yaptık, enkazı biz kaldırdık, mezarları biz kazdık ama iş bitince ihaleleri dışarıdaki firmalara veriyor. Neden Gaziantep’in firmalarına haber bile verilmeden ihaleler yabancıya veriliyor. Bizim üyelerimize ait firmaların ihaleye girecek yeterlilikleri var ama belgesi bile doğru dürüst olmayan firmalara ihale 51/C maddesinden ihale alıyor. Biz nasıl bunlarla rekabet edeceğiz. Gelen firma da yeterli malzeme ve ekipmanı yokken sağdan soldan toplama iş yapıyor. Bir kısmı da esnafa, işçiye veya petrolcülere borç takıp kaçıyor. Esnafımız sıkıntı içinde. İnsanlar araçlarını satmaya çalışıyor. Böyle devam ederse, Allah göstermesin yarın başka bir felakette insan kurtaracak araç bile bulamayacağız."