Güneydoğu Anadolu Bölgesinden Ocak ayında 942 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), tarafından açıklanan rakamlara göre, bölge ihracatçıları bir önceki yılın Ocak ayına göre yüzde 11,8 oranında artış ve 942 milyon 602 bin dolarla tüm zamanların en yüksek Ocak ayı ihracatını gerçekleştirdi. Bölge ihracatının 802 milyon 720 bin dolarlık kısmını ise tek başına Gaziantep yaptı.

Ocak ayı ihracat rakamlarını değerlendiren GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci; “2023 yılına dair umutlarımız ve beklentilerimiz oldukça büyüktü. Senenin ilk günlerinde yetkililerin vermiş olduğu doğalgaz ve elektrik indirim müjdesi ihracatçımızın yüzünü güldüren bir gelişme oldu. Ocak ayına yansıyan tablodan anlıyoruz ki küresel ve ulusal ölçekte hesapta olmayan sorunlar çıkmadığı takdirde hem Bölgemiz hem de Gaziantep için umut verici bir sene olacak. Bizler 2023 yılına yeni umutlarla ve pek çok beklentilerle girdik ve Güneydoğu ve Gaziantep’te tarihimizin en yüksek Ocak ayı ihracat rakamlarını gördük. Bu gurur verici başarının mimarları tabii ki her zaman çalışkanlığı ve azmiyle gurur duyduğumuz bölge ihracatçılarımızdır. Giderek artan ihracatçı sayımız ile Bölgemiz her geçen gün gücünü artırıyor. Gerek yurt dışı gerek ise yurt içinde katılmış olduğumuz uluslararası fuarlarda Türk ürünlerine gösterilen yoğun ilgi ihracat rakamlarımızın artması adına bizi daha da umutlandırıyor” diye konuştu.

Bölge ihracatında en büyük paya sahip ülkeler arasında Ortadoğu ülkeleri yüzde 40 payla ilk sırada yer alırken, Afrika ülkeleri yüzde 15,9 payla ikinci ve AB ülkeleri ise yüzde 15,4 payla üçüncü sırada bulunuyor. En çok ihracat yapılan ülkeler ise Irak, ABD, Suriye, Suudi Arabistan, Almanya, İngiltere, İtalya, İsrail, Libya ve Cibuti ilk sıralarda yer alıyor.

Bölge ihracatının 802 milyon 720 bin dolarlık kısmını yapan Gaziantep ise, tüm iller arasında en çok ihracat gerçekleştiren 5. il oldu. Bölgenin diğer illeri Kahramanmaraş'tan 114,2 milyon dolar, Mardin'den 71,3 milyon dolar, Malatya'dan 35,8 milyon dolar, Diyarbakır'dan 20,4 milyon dolar, Şanlıurfa'dan 18,2 milyon dolar, Adıyaman'dan 11,7 milyon dolar, Kilis'ten 6,4 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi.