CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya, kırtasiyelerde market ürünleri satılmadığı gibi marketlerde de kırtasiye ürünlerinin satılmaması gerektiğini söyledi.

 CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin 75 bin öğrenciye çanta, kırtasiye ve okul malzemesi dağıtmasını, öğrenci aileleri açısından olumlu bulurken kırtasiyeciler açısından olumsuz olduğunu vurguladı.

Büyükşehir Belediyesinin, ilkokul birinci sınıfa başlayacak 75 bin öğrencinin, çanta ve kırtasiye ihtiyaçlarını karşılamasını sosyal belediyecilik açısından olumlu değerlendiren Yılmazkaya, “Fakat Belediye tarafından 75 bin öğrenciye dağıtılacak çanta ve kırtasiye ürünlerinin tanıdık birilerine ihale usulüyle verilmesinin, bu işin kaymağının birkaç kişiye verilmesinin zorda olan yüzlerce kırtasiyeci esnafımıza darbe vurmaktadır” dedi.

Yılmazkaya, “Okulların açılmasına sayılı günler kala bütün hazırlıklarını bitiren kırtasiyeci esnafı, zincir marketlerde kırtasiye malzemelerinin satılmasının yanı sıra birde üstüne üstlük belediyenin birkaç kişiye para kazandırmak adına uyguladığı bu yöntem sayesinde zarara uğramaktadır” şeklinde konuştu.

Zincir marketlerde kırtasiye ürünlerinin satılmaması için kanun teklifi vereceğini belirten Yılmazkaya, “Belediyenin 75 bin öğrenciye dağıtılacak çanta ve kırtasiye ürünleri için bir kişiye ihaleyi vermesi yerine ihtiyaç sahibi dar gelirli ailelere kendi oturdukları mahallelerdeki esnafından kullanabilecekleri ‘kırtasiye hediye çeki’ şeklinde vermesi, mahallelerde bulunan kırtasiye esnafı için daha olumlu ve mantıklı bir adım olacaktır” diye konuştu.

Her geçen gün tüm mahalle, sokak ve caddeleri dolduran, elektronikten-kırtasiyeye bütün ürünleri satan söz konusu zincir marketlerin esnafı bitirme noktasına getirdiğini vurgulayan Yılmazkaya, “Her sokak ve caddede açılan bu zincir marketler A’dan Z’ye her şeyi satmaya başladı. Bunlar mahalle esnafına büyük darbe vuruyor” dedi.

Yılmazkaya, “Gıda dışında araç lastiğinden-zücaciye, beyaz eşyadan-kırtasiye malzemelerine, elektronikten-konfeksiyona kadar her şeyi satmaya başlayan bu market zincirleri mahalle esnafına büyük darbe vurmaktadır. Zincir marketlerden sonra eve teslim market uygulamaları da mahalle esnafını etkilemektedir. Kırtasiyeciyi, bakkalı, zücaciyeciyi ve diğer mahalle esnafını bu zincir marketlere karşı korumak adına bir düzenleme yapılması şart. Zincir marketler A’dan Z’ye her ürünü satıp mahalle esnafına karşı haksız rekabet yaratıyor.  Gıda ürünü satmak amacıyla açılan ancak her türlü ürünü satan marketlere karşı kendi sektörlerinde faaliyet gösteren yerel esnafımız rekabet edemeyecek konuma geldi. Küçük ölçekli esnafın ticarete devam edebilmesi için market zincirlerinin satış yapacağı ürünlere sınırlama getirilmesi gerek. Yerel esnafımızı korumak adına hazırladığım kanun teklifini bu hafta Meclis Başkanlığına sunacağım” görüşünü dile getirdi.