Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Gaziantep AFAD Merkezi’nde yetkililerle bir araya gelerek basına açıklamalarda bulundu.

 

Konuşmasında, 6 Şubat’tan beri Türkiye ile birlikte bu acıyı yaşadıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, on binlerce insanın, asrın felaketinde hayatını kaybetmesinin, kendilerini derinden üzdüğünü söyledi. 

 

Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremin acısının asla unutulmayacağını vurgulayarak; “Hiçbir şey eskisi gibi olamaz” dedi.

 

Adıyaman’da, Gazimağusa Türk Maarif Koleji öğrencilerinin de aralarında bulunduğu 35 KKTC vatandaşının şehit olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, diğer deprem bölgelerinde de KKTC vatandaşlarının hayatını kaybettiğini anlattı.

 

Yaraların en erken zamanda sarılabilmesinin, milli birlik ve beraberliğin sürdürülmesinin önemini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, deprem bölgelerinde olağanüstü çaba ve insanüstü çaba gösterildiğini vurguladı. 

Yaşanan felaketten daha güçlü bir şekilde çıkmanın, temennileri olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, deprem bölgelerindeki vatandaşların acısını paylaştıklarını kaydetti.

 

Depremzedelerin KKTC’de ağırlandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, ilk günden beri KKTC’deki kampanyalarla depremzedelere destek olunduğunu söyledi.

Acıyı yerinde görmek ve taziyede bulunmak için orada olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Gaziantep’in ardından Kahramanmaraş’a geçeceğini daha sonra ise Adana’ya gideceğini aktardı.

“Etle, tırnağız, acımız bir” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, yüreklerinin her zaman Türkiye ile birlikte olduğunu kaydederek en kısa sürede Türk milletinin yaralarını saracağını dile getirdi. 

Kendisine sorulan bir soru üzerine Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ın geçmiş tarihinde depremlerin yaşandığını ama en son 1953’te Baf açıklarında 6.5 büyüklüğünde, bundan 150 sene önce ise Gazimağusa yakınlarında deniz açıklarında depremler meydana geldiğini anlattı.

 

“En büyük risk Güney Kıbrıs’tadır”

 

Kıbrıs’ta çok şiddetli bir deprem olmayacağını düşündüğünü söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, fay hattının Larnaka, Limasol ve Baf’a gittiğini kaydederek; “En büyük risk Güney Kıbrıs’tadır” dedi. 

Buna karşılık olarak hazırlıkların yapılması ve tedbirli olunması gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’deki binaların güçlü olduğu yönünde bilgiler aldığını ifade etti. 

 

“KKTC, görevi ve gereği ne ise yapmaktadır ve yapacaktır”

 

Başka bir soru üzerine KKTC’de şu anda depremzedelerin misafir edildiğini yineleyen Cumhurbaşkanı Tatar; “Böyle bir durumda görevimiz, mağdur olan insanlarımızı en iyi şekilde ağırlamak, ilgilenmektir. Dolayısıyla KKTC, görevi ve gereği ne ise yapmaktadır ve yapacaktır” diye konuştu.

 

“Bizim için büyük bir trajedi oldu”

 

KKTC’de, Adıyaman’da evlatlarını kaydeden ailelerin acısına değinen Cumhurbaşkanı Tatar; “Bu acı, bizim için büyük bir trajedi olmuştur” vurgusu yaptı. KKTC’de, herkesin birbirini tanıdığını veya akrabalık bağı olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, Adıyaman’da böyle bir felakette kaybettiğimiz canlarımızın acısının, Kıbrıs’ın yüreğine ateş düşürdüğünü söyledi.

Acılı ailelerin acısını paylaştığını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, İsias Hotel’in binasıyla ilgili zafiyetler olduğu yönünde yankılar olduğunu belirterek KKTC Devleti’nin, bu konunun takipçisi olacağını vurguladı. Cumhurbaşkanı Tatar, konuyla ilgili Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile görüştüğünü ve bunun takipçisi olunacağı sözünü aldığını kaydetti.